Markarova: Partneri bolje razumeju kakvo je oružje potrebno

Markarova: Partneri bolje razumeju kakvo je oružje potrebno

Sastanak odbrambenih agencija i načelnika generalštabova nekoliko desetina država u Ramštajnu u Nemačkoj ujedinio je napore pojedinačnih partnera u podršci Ukrajini i stvorio jači mehanizam saradnje u pitanjima odbrane.

Oksana Markarova, ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Državama, govorila je o tome u četvrtak odgovarajući na pitanje dopisnika Ukrinforma.

„Istorijski sastanak u Ramštajnu, koji su organizovale Sjedinjene Američke Države, koji je okupio oko 40 ministara i komandanata oružanih snaga – naših prijatelja, partnera i saveznika – omogućio je pretvaranje bilateralne koordinacije u stalnu koordinacionu grupu“, rekla je Markarova.

Prema njenim rečima, to je doprinelo da svi partneri sada „apsolutno jasno razumeju i znaju“ kakvo je oružje potrebno Oružanim snagama. Dakle, ova koordinaciona grupa je usredsređena na glavni zadatak – da se ovo oružje što pre pronađe i isporuči Ukrajini.

Ambasador je ukazao i na „veoma visok nivo“ saradnje Ukrajine i Sjedinjenih Država, koja se uporedo posmatra između šefova ministarstava i resora, vojnih komandanata i predsednika. „U stvari, sada je rad u toku na svim nivoima“, rekao je diplomata.

26. aprila u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj održan je sastanak načelnika odbrane i načelnika generalštabova više od 40 zemalja. Prema rečima predsedavajućeg Zajedničkog generalštaba generala Marka Milija, glavni zadatak razgovora bio je sinhronizacija i koordinacija odbrambene pomoći Ukrajini.

Ministarstvo odbrane SAD uspostavilo je u Štutgartu u Nemačkoj, u oblasti odgovornosti Evropske komande SAD, kontrolni centar za koordinaciju snabdevanja i optimizaciju isporuke vojne pomoći Ukrajini.