Američka ekonomija pogođena neočekivanim usporavanjem

Američka ekonomija pogođena neočekivanim usporavanjem

Američka ekonomija neočekivano je pala po godišnjoj stopi od 1,4 odsto tokom prva tri meseca 2022, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine, uz napomenu da su potrošači i preduzeća nastavili da troše uprkos usporavanju.

Kako se navodi u izveštaju, prvi kvartal je omeo sporije obnavljanje robe u prodavnicama i skladištima, kao i pad izvoza.

„Izveštaj nije toliko zabrinjavajući kao što izgleda“, rekla je vodeća američka ekonomistkinja u Okford Economics Lidija Busur, a citira AFP. „Detalji ukazuju na ekonomiju sa solidnom snagom koja je pokazala otpornost u odnosu na Omicron, dugotrajna ograničenja ponude i visoku inflaciju“, dodala je ona.

Podaci pokazuju da su cene naglo porasle tokom kvartala. Ipak, potrošačka potrošnja je porasla za 2,7%, što signalizira da će ekonomija verovatno nastaviti da se širi ove godine uprkos planovima Federalnih rezervi da agresivno podižu stope kako bi se borile protiv inflacionog skoka.

Ranije ovog meseca Goldman Sachs je predvideo 35% šanse za recesiju u Sjedinjenim Državama u naredne dve godine. Dojče banka je takođe upozorila na rizike od „značajne recesije” koji će pogoditi privredu krajem 2023. i početkom 2024. godine.