Moldavija odbija predloge Kijeva o Pridnjestrovlju

Moldavija odbija predloge Kijeva o Pridnjestrovlju

Moldavija je odbila „ponudu“ zauzimanja otcepljenog regiona Pridnjestrovlja silom koju je pokrenuo Kijev, navodeći da nastoji da reintegriše samoproglašenu republiku samo političkim sredstvima.

„Rešavanje pridnjestrovskog pitanja može se postići političkim sredstvima i samo na osnovu mirnog rešenja, isključujući vojne i druge nasilne akcije, kao i na osnovu principa demokratizacije i demilitarizacije regiona, [i] poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije“, saopštila je kancelarija za reintegraciju RIA Novosti u sredu.

Saopštenje je usledilo kao odgovor na primedbe Alekseja Arestoviča, savetnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Zvaničnik je sugerisao da je zemlja sposobna da „zauzme“ Pridnjestrovlje ako Kišinjev zvanično zatraži pomoć Kijeva u osvajanju otcepljene regije.

„Da, [mi] bismo nekako uspeli, ali ovo je teritorija suverene Moldavije, [to bi moglo da se desi] tek nakon žalbe moldavske strane“, rekao je on.

Arestovičeve izjave naišle su na osudu i u Moskvi, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve izjave opisao kao „prilično provokativne“.

Međunarodna pažnja prema Pridnjestrovlju dolazi pošto je otcepljena nacija pretrpela niz misterioznih incidenata u proteklih nekoliko dana. U ponedeljak su pridnjestrovsko Ministarstvo državne bezbednosti napala trojica nepoznatih napadača, koji su ispalili raketne bacače na ramenima na zgradu, raznevši joj prozore i oštetivši fasadu.

Napad je praćen uzastopnim eksplozijama u lokalnom radiodifuznom centru u utorak ujutro. Iako niko nije povređen, u objektu su uništene najveće antene – ruske radio stanice.

Predsednik samoproglašene republike Pridnjestrovlje Vadim Krasnoselski okrivio je incidente koje je opisao kao „terorističke napade“ na ukrajinske državljane i pozvao Kijev da istraži oružane grupe koje su se navodno infiltrirale u njegov region.

Pridnjestrovlje, zvanično poznato kao Pridnestrovska Moldavska Republika (PMR), je samoproglašena država koja se nalazi duž uskog pojasa zemlje između reke Dnjestar i ukrajinske granice u istočnom delu Moldavije.

Region se otcepio od Moldavije početkom 1990-ih, ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza. Region održava bliske veze sa Moskvom, gde su tamo stacionirane ruske mirovne snage i značajan deo lokalnog stanovništva koji ima rusko državljanstvo.