Zelenski: Ukrajinu obnoviti u saradnji sa Evropom i svetom

Zelenski: Ukrajinu obnoviti u saradnji sa Evropom i svetom

Ukrajina počinje pripreme za obnovu gradova, zajednica i infrastrukturnih objekata koje su uništili ruski okupatori, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, prenosi Ukrinform.

Prema Zelenskom, rusko rukovodstvo se kada je odlučivalo da izvrši invaziju na Ukrajinu nadalo unutrašnjem rascepu u zemlji, da Ukrajinci neće moći da se ujedine zarad pobede. Ali, dva meseca otpora Ukrajine pokazala su da je Kremlj pogrešio.

„Svaki dan, dok se cela zemlja bori protiv ruskih osvajača, mi, kao centralni i lokalni organi vlasti, u saradnji sa našim prijateljima i partnerima, moramo da se posvetimo pripremama za posleratnu obnovu naše države“, naglasio je Zelenski.

Prema preliminarnim procenama, gubici Ukrajine u ratu sa Rusijom do sada su dostigli 600 milijardi dolara.

„Uništeno je ili oštećeno više od 32 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, više od 1.500 obrazovnih objekata i više od 350 medicinskih objekata. Privredni subjekti su pretrpeli ogromne gubitke – stotine preduzeća su uništene. Porušeno je ili oštećeno oko 2.500 kilometara puteva i skoro 300 mostova. I to nije samo statistika. Ovo je Mariupolj, ovo je Volnovaha, ovo je Oktirka, ovo je Černigov, ovo je Borođanka, desetine i desetine naših gradova, naselja i sela“, rekao je predsednik Ukrajine.

Više od 11,5 miliona Ukrajinaca napustilo je svoje domove zbog neprijateljstava, a oko 5 miliona njih je otišlo u inostranstvo. Ali, 95% migranata već želi da se vrati kući. Zbog toga postoji hitna potreba da se razvije plan za obnovu udobne evropske Ukrajine, smatra Zelenski.

Predsednik Ukrajine je rekao da je danas dobio saglasnost Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Japana, Italije i nekoliko drugih zemalja da se pridruže obnovi pogođenih teritorija Ukrajine.

„Glavni princip ovog projekta je da gradimo sa Evropom i svetom, obnavljamo celu zemlju. Za svaki grad i svaku zemlju biće uspostavljeno partnerstvo“, objasnio je Zelenski.

Predsednica Nacionalnog saveta, donjeg doma švajcarskog parlamenta Irene Kalin, predsednik Senata Rumunije Florin Cicu, predsednik Sobranja Republike Severne Makedonije Talat Džaferi doputovali su u Ukrajinu da prisustvuju sastanku Kongresa lokalnih i regionalne vlasti. Oni su izrazili divljenje hrabrošću ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i ukrajinskog naroda i uverili njihovu sveobuhvatnu podršku Ukrajini, posebno u pogledu posleratne obnove.