Zelenski izražava zahvalnost demonstrantima

Zelenski izražava zahvalnost demonstrantima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se raduje posleratnoj Ukrajini u svom noćnom video obraćanju u sredu, rekavši da želi da obezbedi smeštaj za sve one koji služe u oružanim snagama, rade kao hitni službenici, policajci i inače rade za državu.

Ovo je pored cilja da se obnovi sve što je uništeno u ruskim napadima, rekao je on, uputivši apel lokalnim zajednicama da daju informacije o oštećenim zgradama kako bi se posleratna obnova mogla brzo i efikasno desiti.

On je takođe pozdravio potez Evropske unije da ukine sve carine i kvote na ukrajinski izvoz na godinu dana, kao i suspendovanje antidampinških tarifa.

Zelenski je rekao da će to biti od koristi ne samo ukrajinskoj ekonomiji, već i evropskoj, jer je Rusija odlučna da izazove skok globalnih cena, posebno prehrambenih proizvoda.

Ukrajina je, zajedno sa Rusijom, jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, a strahovi od nestašice doveli su do povećanja cena žitarica od početka rata.

Takođe je posebno pozdravio ljude na jugu Ukrajine koji nastavljaju da protestuju zbog prisustva ruskih okupacionih snaga.

U Hersonu — gde su ukrajinski zvaničnici rekli da su prorusi planirali da održe referendum u sredu kako bi pokazali podršku Moskvi — demonstranti sa ukrajinskim zastavama okupili su se na glavnom gradskom trgu pre nego što su raspršeni suzavcem.

Zelenski je rekao da želi da izrazi svoju zahvalnost onima koji su odbili da odustanu.

„Što je sada jači naš otpor, što će okupatori videti više odbacivanja, to će se pre vratiti normalan život na našu zemlju“, rekao je on.