Ukrajina zabrinuta zbog provokacija u Moldaviji

Ukrajina zabrinuta zbog provokacija u Moldaviji

Ukrajinski zvaničnici govore o riziku otvaranja još jednog fronta u sukobu sa Rusijom — duž granice sa Moldavijom na jugozapadu.

Deo pograničnog regiona Moldavije kontroliše proruska administracija u onome što se zove Pridnjestrovlje. Neobjašnjive eksplozije tamo ranije ove nedelje navele su ukrajinske zvaničnike da navode da ruske bezbednosne službe planiraju provokacije u Pridnjestrovlju kao izgovor za otvaranje novog fronta u ratu.

Mihail Podoljak, savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je u sredu za ukrajinsku televiziju: „Pridnjestrovlje smo uvek smatrali odskočnom daskom sa koje može postojati rizik za nas, za regione Odese i Vinice.

„Postoji određeni [vojni] kontingent Rusa, to je negde između 1.500-2.000 ljudi, od kojih su samo 500-600 Rusi“, rekao je Podoliak.

Ali on je rekao da je većina ljudi u Pridnjestrovlju integrisana u Moldaviju i Evropu.

Stoga će za Pridnjestrovlje aktivno uključivanje u sukob u Ukrajini praktično značiti potpunu izolaciju i uništenje enklave“, primetio je Podoljak.

Podoljak je sugerisao da je kroz incidente ove nedelje u Pridnjestrovlju Rusija pokušavala da isprovocira Ukrajinu.

Roman Kostenko, član ukrajinskog parlamenta iz Odese, rekao je da Pridnjestrovlje ne predstavlja stratešku pretnju za Ukrajinu.

„To bi mogla biti taktička pretnja, u nekom pravcu, kako bi se naše trupe vezale“, rekao je zvaničnik.

Kostenko je rekao da Rusi računaju na Pridnjestrovlje kao na „još jedan front koji može direktno da ih podrži kada napadaju, na primer, Nikolajev, Odesu sa mora, jer Nikolajev blokira kopneni koridor“.

Ukrajinska odbrana oko grada Nikolajeva sprečila je ruske snage da kopnom dođu do Odese.

Daleki jugozapadni ugao Ukrajine sada je odsečen od ostatka zemlje nakon što je drumski i železnički most preko ušća reke Dnjestar pogođen drugom krstarećom raketom u sredu nakon što je prvi pogođen u utorak. Rusija nije rekla da je izvela raketni napad.

Južna vojna komanda Ukrajine tvrdi da su ruske podmornice nastavile da prete raketnim udarima iz Crnog mora. „Neprijateljske snage takođe pripremaju provokacije raketnim udarima na Pridnjestrovlje kako bi optužile Ukrajinu za napad na nepriznatu republiku“, navodi se u saopštenju.