Podoljak: Nije postignut dogovor o evakuaciji iz Mariupolja

Podoljak: Nije postignut dogovor o evakuaciji iz Mariupolja

Sa Rusijom do sada nije postignut dogovor o evakuaciji ljudi iz opkoljenog grada Mariupolja, izjavio je tokom teletona savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Prema Podoljaku, neprijateljstva besne u Mariupolju, a izjave Rusije o zauzimanju grada od strane ruskih trupa nisu tačne. Ruske trupe nastavljaju sa vazdušnim i raketnim artiljerijskim udarima na fabriku Azovstal, prenosi Ukrinform.

„Nažalost, od danas nismo bili u mogućnosti da realizujemo program razgovora sa ruskom delegacijom u Mariupolju, niti da otvorimo humanitarni koridor prema Zaporožju za evakuaciju naših ljudi. Napori predsednika Turske da organizuje humanitarni koridor i evakuiše ljude preko Azovskog mora takođe su bili neuspešni“, rekao je Podoliak.

Prema Podoljaku, potpuno uništenje Mariupolja, fabrike Azovstal i onih koji tamo ostaju izgleda da je principijelan stav Rusije.

Prema rečima ukrajinskih zvaničnika, više od 1.000 civila i ukrajinskih vojnika, uključujući oko 500 ranjenih, ostaje u fabrici Azovstal u Mariupolju. Ukrajinska strana zahteva da Rusija odmah obezbedi humanitarni koridor.