Ukrajina: Rusija dovodi borce iz Libije, Sirije i Čečenije

Ukrajina: Rusija dovodi borce iz Libije, Sirije i Čečenije

Rusi pokušavaju da u rat protiv Ukrajine uvuku kadete iz Libije i učesnike ratnih dejstava u Siriji i Čečeniji, izvestila je na Telegramu Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog ministarstva odbrane.

„Studenti Mihailovske artiljerijske vojne akademije (Sankt Peterburg), koji su na praksi u Libiji, uskoro bi mogli da se pridruže okupatorskoj vojsci. Komanda akademije preduzima mere za vraćanje studenata u Rusku Federaciju i njihovo uvlačenje u neprijateljstva protiv Ukrajine. “, saopštili su ukrajinski obaveštajci.

Rusi navodno traže i vojnike koji mogu da pristanu da učestvuju u oružanoj agresiji na ukrajinsku teritoriju. U tom cilju čak smanjuju sastav ruske grupacije u Siriji. Poslednjih dana u ovoj grupaciji izvršene su organizacione i kadrovske promene. Kao rezultat toga, 200 pozicija u taktičkoj grupi Alep je presečeno, saopštili su obaveštajci.

Ukrajinske vlasti kažu da se očekuje da će po povratku otpušteni vojnici odmah biti upućeni u područja borbenih dejstava i da ruska vojna komanda pokazuje značajno interesovanje za vojna lica koja su učestvovala u borbama u Siriji i Čečeniji.

„Trenutno se preduzimaju mere za njihovo uključivanje u sastav okupacione vojske. Glavni regioni u kojima je u toku kampanja mobilizacije su Krasnodarski kraj, Permski kraj, Republika Dagestan, Ingušetija, Kalmikija. Ove akcije prate snažna propagandna kampanja protiv ‘nacističkog/kaznenog’ režima u Ukrajini. Važan je i finansijski aspekt koji je opipljiv za stanovništvo Rusije u kontekstu restriktivnih sankcija koje su uvele SAD i zapadne zemlje.Informacija je potvrđena da su učesnici ratnih dejstava na ukrajinskoj teritoriji dodatno motivisani mogućnošću da poboljšaju svoje materijalno stanje na račun ’trofeja’“, saopštila je Glavna ukrajinska obaveštajna uprava.