Zelenski otkriva detalje posete na najvišem nivou SAD

Zelenski otkriva detalje posete na najvišem nivou SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je predstavio plan za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i da je u nedelju u Kijevu razgovarao o dodatnoj vojnoj pomoći sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

Zelenski je istakao da su razgovori trajali više od tri sata i opisao ih kao „umirujuće i, što je takođe važno, efikasne“.

Predsednik je rekao da su se strane dogovorile o „daljim koracima za jačanje ukrajinskih oružanih snaga“ i razgovarali o sankcijama Rusiji.

„Moramo blokirati sve mogućnosti Rusije da zaobiđemo sankcije. Dali smo našim partnerima plan za povećanje sankcija protiv Ruske Federacije“, rekao je Zelenski. On je dodao da je predlog osmislila grupa koju predvode Andrej Jermak, šef kabineta Zelenskog i bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol.

Zelenski je takođe rekao da se razgovaralo o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. „Uveren sam da SAD mogu da postanu lider među državama koje će biti budući garant bezbednosti Ukrajine“, rekao je on.

Blinken i Ostin su rekli novinarima da su obećali dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i nastavak diplomatske podrške. Predsednik Džo Bajden je u ponedeljak imenovao Bridžit Brink, koja trenutno obavlja dužnost ambasadora SAD u Slovačkoj, za sledeću ambasadorku u Ukrajini. Nema potvrđenog američkog ambasadora u Ukrajini od 2019. godine.

Stejt department je saopštio da će se diplomate ove nedelje vratiti u grad Lavov u zapadnoj Ukrajini pre nego što se vrate u Kijev „što je pre moguće“.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.