Nemačka obećava brzu odluku o vojnim vozilima za Ukrajinu

Nemačka obećava brzu odluku o vojnim vozilima za Ukrajinu

Nemačka vlada će uskoro odlučiti da li da odobri isporuku 100 borbenih vozila pešadije Marder Ukrajini, preneo je Rojters u ponedeljak. Isporuka, koja bi bila prva nemačka tranša teškog naoružanja isporučena Kijevu, odložena je zbog neodlučnosti vlade i zakonskih ograničenja.

Odbrambeni proizvođač Rajnmetal zatražio je odobrenje vlade za izvoz vozila u Ukrajinu, preneo je Rojters, pozivajući se na izvor u nemačkoj odbrambenoj industriji. Drugi izvor iz vlade rekao je agenciji da će odluka uskoro stići iz Berlina.

Dizajnirani 1960-ih i postavljeni od strane nemačke vojske od 1971. godine, Marderima će biti potrebno renoviranje pre isporuke, dodao je Rojtersov izvor.

Ranije u aprilu, kancelar Olaf Šolc rekao je da će Nemačka Kijevu slati samo „ispravno i razumno“ oružje, dodajući da nema planova za slanje „ofanzivnog“ oružja, poput tenkova, uprkos ponovljenim zahtevima Ukrajine. Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je tada pozvala Zapad da Kijevu obezbedi teško naoružanje i izgleda da je kritikovala Šolca, naglašavajući da „sada nije vreme za izgovore“.

Kao predsednik nemačkog saveta za nacionalnu bezbednost, Šolc ima poslednju reč o dogovoru. Međutim, on je do sada odbijao da da svoje odobrenje ili da ga odbije.

Što dodatno komplikuje stvar, švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove (Seco) se navodno umešao da poništi dogovor. Pošto je municija za Marders švajcarska, njen ponovni izvoz od strane Nemačke zahtevao bi švajcarsko odobrenje, koje je, prema izveštaju u listu Sontags Zeitung u nedelju, odbijeno na osnovu vojne neutralnosti Švajcarske.

„Seco je primio dva zahteva iz Nemačke da municiju [koju je] prethodno primio iz Švajcarske prenese Ukrajini“, potvrdio je sekretarijat za novine. Oba zahteva su „odbijena uz pozivanje na švajcarsku neutralnost i obavezujuće kriterijume odbijanja zakona o vojnoj opremi“, dodale su švajcarske vlasti.

Uprkos odloženoj isporuci Mardersa, Nemačka je već odbila decenije spoljne politike nesklone sukobima tako što je poslala hiljade protivtenkovskog oružja Ukrajini i povećala vojnu potrošnju. Dok pristalice Kijeva tvrde da su isporuke oružja Berlina bile neadekvatne, grupa istaknutih nemačkih političara i javnih ličnosti poslala je vladi u subotu otvoreno pismo pozivajući Berlin da obustavi sve isporuke oružja Ukrajini.

Strane isporuke oružja, pišu potpisnici, produžavaju krvavi sukob u kojem Ukrajina „ima male šanse da pobedi“.