Vaseljenski patrijarh poziva na prekid rata u Ukrajini

Vaseljenski patrijarh poziva na prekid rata u Ukrajini

Njegova svetost vaseljenski patrijarh Vartolomej čestitao je Vaskrs hrišćanima istočnog obreda i pozvao na hitan prekid rata.

Ovo je rečeno u besedi vaseljenskog patrijarha posle svečane službe u nedelju koja je održana u sedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu, prenosi Ukrinform.

„Večeras su naše misli sa mučeničkom Ukrajinom i na svim krajevima zemlje gde haraju nasilje i ljudsko dostojanstvo… Zamolimo Vaskrslog Spasitelja da ovogodišnji Vaskrs postane podsticaj za otvaranje humanitarnih koridora, sigurnih prolaza do zaista sigurnih lokacija za hiljade ljudi. ljudi u opkoljenom Mariupolju – civili, ranjenici, starci, žene, veliki broj dece. Isto važi i za sve ostale regione Ukrajine, gde se odvija neopisiva ljudska tragedija“, rekao je Vartolomej.

Vaseljenski patrijarh je pozvao na hitan prekid rata koji podriva ljudsko dostojanstvo i predstavlja provokativno kršenje Božije zapovesti o ljubavi prema bližnjem.

Predstojatelj Pravoslavne Crkve Ukrajine, mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije, obavio je svečano bogosluženje u Miholjskom Zlatoropolom sabornom hramu povodom svetlog Vaskrsenja Hristovog.

Ukrajinska vojska čestitala je Ukrajincima Uskrs i uverila da će uložiti sve napore da praznik bude miran i radostan.