Rusija: Uništeno oružje koje su SAD i EU isporučile Ukrajini

Rusija: Uništeno oružje koje su SAD i EU isporučile Ukrajini

Ruske snage uništile su logistički terminal u Odesi u kojem se nalazila velika količina stranog oružja, saopštila je Moskva u subotu usred njene vojne ofanzive na Ukrajinu. Međutim, gradske vlasti su tvrdile da je njihova grupa protivvazdušne odbrane uništila dve rakete, ali da su još četiri pogodile vojni cilj i stambene zgrade, što je dovelo do žrtava. Nije odmah jasno da li su civilne zgrade pogođene kao rezultat pokušaja ukrajinskih snaga da obore rakete koje su prvobitno bile usmerene na vojni cilj.

Prema rečima portparola ruske vojske general-majora Igora Konašenkova, u popodnevnim satima „visoko precizne rakete velikog dometa“ pogodile su logistički terminal koji se nalazi na vojnom aerodromu u blizini Odese, gde je „velika serija stranog naoružanja primljena od Sjedinjenih Država države i evropske zemlje je uskladišteno.”

Rusija je više puta upozoravala NATO da ne šalje oružje Ukrajini i navela da će smatrati konvoje oružja legitimnim vojnim ciljevima.

Regionalne službe za vanredne situacije Odese su ranije saopštile da je „usled neprijateljskog granatiranja“ zahvatio požar u šesnaestospratnoj stambenoj zgradi, koji je ugašen za oko dva i po sata.

„U ovom trenutku je poznato da je poginulo 6 osoba, među kojima jedno dete, a 18 osoba je povređeno. Dve osobe su spasene iz ruševina, 86 ljudi je evakuisano“, navodi se u saopštenju vlasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kasnije na konferenciji za novinare u Kijevu elaborirao ove tvrdnje.

„U ovom trenutku je umrlo osam ljudi. Osamnaest ili dvadeset je povređeno. Umrlo tromesečno dete. Ubijeno tromesečno dete. Kada je počeo rat, ovo dete je imalo samo mesec dana. Možete li ovo da zamislite?“ rekao je Zelenski.

Prema pres-službi ukrajinske Južne vazdušne komande, grupa protivvazdušne odbrane je u subotu uništila dve krstareće rakete, navodno lansirane od strane ruskog strateškog aviona TU-95 sa Kaspijskog mora, i dve bespilotne letelice operativno-taktičkog nivoa, koje su „verovatno ispravile let krstarećih projektila i postavljaju aktivne prepreke protivvazdušnoj odbrani“.

„Nažalost, 2 projektila su pogodile vojni objekat i 2 {hit} stambene zgrade“, tvrdi ukrajinska vojska.

Od pokretanja ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, Moskva i Kijev su se međusobno optuživali za počinjenje ratnih zločina, gađanje civila, ometanje evakuacije i kršenje međunarodnog prava. Nekoliko rundi mirovnih pregovora nije dalo značajnije rezultate.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.