Ruskim avio-kompanijama je rečeno da se pripreme za let bez GPS-a

Ruskim avio-kompanijama je rečeno da se pripreme za let bez GPS-a

Ruski nacionalni regulator vazdušnog saobraćaja rekao je prevoznicima da se pripreme za letenje svojim avionima bez oslanjanja na američki alat za satelitsku navigaciju zasnovanu na globalnom pozicioniranju (GPS), izvestile su u petak novine Izvestija.

Prema pismu Rosavijacije, koje je izdalo uvideo, ona je naložila nacionalnim avio-kompanijama da se pripreme da se nose bez GPS-a nakon martovskog izveštaja Agencije Evropske unije za bezbednost vazduhoplovstva (EASA), koji je upozorio na povećan broj slučajeva ometanja i lažiranja signal sistema posle 24. februara – dana kada je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Oni su očigledno registrovani u oblastima kao što su zapadna enklava Rusije, Kalinjingradska oblast, Baltik, istočna Finska, Crno more, istočni Mediteran, Izrael, Kipar, Liban, Sirija, Turska i severni Iran.

Smetnje su dovele do toga da su neki avioni promenili kurs ili odredište jer piloti nisu mogli da izvedu bezbedno sletanje bez GPS-a, navodno je saopštila EASA.

Prema Rosaviatsia, prevoznici treba da procene rizike kvara GPS-a i da pruže dodatnu obuku svojim pilotima o tome kako da postupe u takvim situacijama. Posadama je takođe rečeno da odmah obaveste kontrolu saobraćaja o svim problemima sa satelitskim navigacionim sistemom.

Pismo agencije treba tretirati samo kao preporuku i ne predstavlja zabranu korišćenja GPS-a od strane ruskih avio-kompanija, precizira list.

Nekoliko ruskih prevoznika, uključujući velike poput Aeroflota i S7, potvrdilo je da su primili relevantnu poruku od regulatora saobraćaja. Međutim, insistirali su da u protekla dva meseca nisu naišli na probleme sa GPS-om.

Rosaviatsia je kasnije pojasnila da „prekidanje veze sa GPS-om ili njegov prekid neće uticati na bezbednost letova u Rusiji“.

GPS signal nije jedini izvor informacija o lokaciji aviona u bilo kom trenutku. Posada se takođe može osloniti na inercijalni navigacioni sistem aviona, kao i na sisteme za navigaciju i sletanje na zemlji, navodi agencija.

Prošlog meseca, Dmitrij Rogozin, šef ruske svemirske agencije Roskosmos, upozorio je da bi Vašington mogao da isključi tu zemlju sa GPS-a u sklopu drakonskih sankcija koje su joj nametnute zbog sukoba u Ukrajini.

Rogozin je u petak u Telegramu predložio prebacivanje svih komercijalnih aviona u zemlji sa GPS-a na njegov ruski kolega Glonass.

Međutim, to bi moglo biti komplikovano jer su avioni Boeing i Airbus, koje uglavnom koriste avioprevoznici u zemlji, dizajnirani da podržavaju isključivo GPS tehnologiju.