Amerika nije spremna za vraćanje ambasade u Kijev

Amerika nije spremna za vraćanje ambasade u Kijev

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena nije angažovana u aktivnim pripremama za ponovno otvaranje američke ambasade u Kijevu, nakon najave Velike Britanije da će uskoro nastaviti svoju diplomatsku misiju u glavnom gradu, prema tri izvora upoznata sa tekućim razgovorima.

Zvaničnici američkog Stejt departmenta i dalje su zabrinuti zbog mogućnosti ruskog udara koji bi slučajno mogao da pogodi strukturu ili američko osoblje, rekli su izvori. Zvaničnici su manje oprezni u pogledu specifičnog ciljanja američke misije, ali sve dok postoji opasnost od pogrešnih raketa, oni se neće vraćati u Kijev.

Ali odeljenje aktivno procenjuje situaciju na terenu.

„Stalno procenjujemo i ocenjujemo bezbednosnu situaciju jer su bezbednost i bezbednost naših zaposlenih naš glavni prioritet“, rekao je portparol Stejt departmenta u petak.

Za mnoge zvaničnike Stejt departmenta, sećanja na Bengazi – kada je američki ambasador ubijen u napadu na američku diplomatsku bazu – stalni su podsetnik na potrebu da se bude previše oprezan, rekla su dva izvora.

Stejt department je okončao rad u ambasadi SAD u Kijevu pre više od mesec dana. Portparol je rekao da se raduju ponovnom otvaranju ambasade kada bude u mogućnosti.

„Nemamo pojedinosti o vremenu, ali naš tim aktivno planira i veoma se radujemo obnavljanju rada ambasade u Ukrajini kako bismo olakšali našu podršku vladi i narodu Ukrajine dok hrabro brane svoju zemlju“, rekao je portparol.