Rusija upozorava G20 na globalni uticaj sankcija

Rusija upozorava G20 na globalni uticaj sankcija

Sankcije uvedene Rusiji stvaraju ozbiljne rizike za globalnu ekonomiju, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov putem video veze na sastanku ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka u Vašingtonu u sredu.

Preterano labava budžetska i monetarna politika vođena poslednjih godina u razvijenim zemljama stvorila je inflatorni pritisak prošle godine, a sankcije uvedene Rusiji ne samo da su ga dodatno ojačale, već su dovele i do novih rizika u ekonomiji“, rekao je Siluanov.

Rast cena energenata i poljoprivrednih proizvoda pogodiće zemlje u razvoju i zemlje sa niskim prihodima, upozorio je ministar, dodajući da će se neke zemlje suočiti sa teškim socijalnim posledicama.

Prema Siluanovu, Rusija nikada nije odbila da ispuni svoje obaveze i nastavlja da se pridržava svih uslova ugovora, dok se isporuke robe širom svetskih tržišta veštački ograničavaju sankcijama, što dovodi do neravnoteže ponude i potražnje.

Rusija se suočila sa kaznama bez presedana koje su uvele SAD i njihovi saveznici u znak odmazde za ukrajinsku vojnu operaciju.

Za manje od dva meseca, Rusija se pretvorila u naciju sa najvećom sankcijama na svetu, pošto je postala predmet više od 6.000 različitih ciljanih ograničenja.