Kijev lobira da blokira ruski gasovod

Kijev lobira da blokira ruski gasovod

Ukrajinska vlada navodno pokušava da ubedi evropske nacije da eliminišu isporuke ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1.

Taj potez ima za cilj da primora Rusiju da više svojih zaliha gasa za Evropu prebaci preko Ukrajine, navode energetski zvaničnici koje citira Rojters.

Povećane isporuke preko Ukrajine ojačale bi budžet Kijeva sa većim tranzitnim taksama koje bi mogle pomoći odbrani zemlje tokom rata, kao i odvratiti Rusiju od oštećenja ukrajinskih gasovoda, rekli su zvaničnici poslanicima i zvaničnicima Bajdenove administracije u Vašingtonu.

Rusija „zavisi od toga da transportujemo gas iz Rusije u Evropu. To je nešto što treba da iskoristimo u našim razgovorima sa njima i Evropa može da pomogne“, rekla je Olga Belkova, direktorka međunarodnih poslova Operatora sistema za tranzit gasa Ukrajine, preneli su mediji.

Isporuke ruskog prirodnog gasa u Nemačku preko Severnog toka 1 iznose 55 milijardi kubnih metara godišnje. Ruski Gasprom šalje još 40 milijardi kubnih metara u Evropu preko ukrajinskog sistema za transport gasa, plaćajući tranzitne naknade Ukrajini u američkim dolarima.

Zvaničnici su predložili da se 40% kapaciteta Severnog toka 1 odmah preusmeri na ukrajinski gasovod, postepeno povećavajući na 100% do aprila 2023. To bi dalo državama EU vremena da izgrade zimske zalihe i diverzifikuju.

Kijev takođe navodno traži podršku SAD da bi Ukrajina dobila pristup snabdevanju sa terminala za tečni prirodni gas u Turskoj.