Zelenski: Rusija će biti siromašna kao što je bila 1917.

Zelenski: Rusija će biti siromašna kao što je bila 1917.

U svom noćnom obraćanju u četvrtak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je Rusiju da će svaki pokušaj aneksije dovesti do sankcija koje će je ostaviti jednako siromašnom kao što je bila posle građanskog rata 1917.

„Odmah želim da kažem: nikakve ’Hersonske narodne republike‘ neće leteti. Ako neko želi novu aneksiju, to može dovesti samo do novih moćnih sankcionih udara na Rusiju. Učinićete svoju zemlju siromašnom kao što Rusija nije bila od građanskog rata 1917. Zato je bolje tražiti mir sada“, rekao je Zelenski.

On je pozvao stanovnike južnih regiona Hersona i Zaporožja da budu veoma oprezni u pogledu informacija koje daju ruskim trupama.

„Ako od vas traže da popunite neke upitnike, ostavite podatke iz pasoša negde, treba da znate – ovo vam ne pomaže… Ovo ima za cilj da falsifikuje takozvani referendum o vašoj zemlji, ako dođe naredba iz Moskve za takva emisija“, rekao je on.

Zelenski je zahvalio premijerima Španije i Danske na podršci prilikom dolaska u Kijev i zahvalio danskom premijeru što je pokazao spremnost da podrži posleratnu obnovu u Ukrajini, posebno u Mikolajevu.

Ukrajinski predsednik je takođe zahvalio SAD na dodatnoj podršci, rekavši: „SAD su najavile novi paket podrške našoj državi. Zahvalni smo na tome. Ovaj paket sadrži veoma moćne odbrambene alate za našu vojsku. Konkretno, to je artiljerija, granate, dronovi. To je ono što smo očekivali.”

Ranije u četvrtak, Zelenski se obratio parlamentu Portugala i rekao da su od četvrtka ruske snage ubile najmanje 1.126 Ukrajinaca samo u regionu Kijeva, od kojih su 40 deca. On je takođe rekao da su ruske snage već „deportovale“ najmanje 500.000 Ukrajinaca sa teritorije koju su okupirali.