Veliki nemački proizvođač Henkel napušta Rusiju

Veliki nemački proizvođač Henkel napušta Rusiju

Nemački proizvođač Henkel prestaće sa radom u Rusiji, saopštila je kompanija u utorak.

„U pozadini trenutnog razvoja rata u Ukrajini, Henkel je odlučio da napusti svoje poslovne aktivnosti u Rusiji. Sada ćemo blisko sarađivati sa našim timovima u Rusiji na detaljima kako bismo osigurali uredan proces“, saopštila je kompanija. izjava.

Kompanija sa sedištem u Dizeldorfu proizvodi različite robe široke potrošnje, kao što su proizvodi za pranje veša i sredstva za čišćenje. Njegovih 2.500 zaposlenih u Rusiji i dalje će biti zaposleni i plaćeni, rekao je Henkel. Kompanija nije bila u mogućnosti da pruži perspektivu o tome kako će to uticati na finansije kompanije.

„Henkel osuđuje ruski rat protiv Ukrajine i nasilje nad nedužnim civilima. Naš prioritet ostaje da učinimo sve što možemo da podržimo naše kolege u Ukrajini“, rekao je izvršni direktor Henkela Karsten Knobel u saopštenju.

„Pružamo široku podršku našim zaposlenima i ljudima u Ukrajini i susednim zemljama nudeći finansijske donacije, kao i hranu i materijalne donacije. Mnogi zaposleni u Henkelu takođe pomažu na granicama tako što dele hitno potrebnu robu ili nude ljudima iz Ukrajine smeštaj.”

U martu je Henkel najavio da će zamrznuti buduća ulaganja u Rusiju i pokrenuo paket finansijske pomoći Ukrajini, ali je prestao da u potpunosti zatvori operacije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je taj potez u video obraćanju u utorak.

„Sve više globalnih kompanija najavljuje gašenje u Rusiji. Danas se nemačka kompanija Henkel pridružila stotinama drugih tako velikih kompanija“, rekao je on.

„Želim da istaknem da je to neizbežno: svaki normalan biznis moraće da donese takvu odluku i napusti Rusiju. Sada je ruska država na nivou da svako udruživanje sa njom i podrška njoj znači saučesništvo u masovnim ubistvima. Saučesništvo u onome što će se nazvati zločinima protiv čovečnosti i genocidom.”

Zelenski je rekao u obraćanjima drugim nacijama da bi više multinacionalnih korporacija trebalo da obustavi poslovanje u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.