Moskva odgovara na tvrdnje o nuklearnom oružju

Moskva odgovara na tvrdnje o nuklearnom oružju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je tvrdnje da bi Moskva mogla da pribegne upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini.Lavrov je o tom pitanju upitan tokom opširnog intervjua za India Todai u utorak u Moskvi.

Kada je novinarka spomenula da je „predsednik Zelenski rekao da Rusija planira da upotrebi taktičko oružje“, ministar spoljnih poslova joj nije dozvolio ni da završi pitanje. „On govori mnogo stvari“, rekao je Lavrov.

On je podsetio da Rusija nikada nije pominjala upotrebu nuklearnog oružja kao opciju tokom svoje vojne operacije u susednoj zemlji, a o tome je jedino govorio ukrajinski lider.

„Ne mogu da komentarišem nešto što izgovara ne baš adekvatna osoba“, dodao je FM.

Lavrov je ponovio ideju da „u nuklearnom ratu ne može biti pobednika“ i uverio da će se Rusija oslanjati samo na konvencionalno oružje u Ukrajini.

Zelenski je tvrdio da bi Moskva mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini tokom intervjua za CNN u petak.

„Ne samo ja – ceo svet, sve zemlje moraju da budu zabrinute jer to može biti i neprava informacija, ali može biti istina“, upozorio je on, ne dajući ikakve dokaze koji bi potkrepili svoje reči.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.