Džonson razgovara o bezbednosnoj saradnji sa Modijem

Džonson razgovara o bezbednosnoj saradnji sa Modijem

Britanski premijer Boris Džonson sastaće se sledeće nedelje sa svojim indijskim kolegom Narendrom Modijem, gde će ponoviti potrebu da se demokratije „drže zajedno“ i da imaju za cilj jačanje ekonomske i odbrambene saradnje između Ujedinjenog Kraljevstva i Indije.

Tokom dvodnevne posete, Džonson će razgovarati sa Modijem u Nju Delhiju sa fokusom na jačanje bezbednosne saradnje između Indije i Velike Britanije u indo-pacifičkom regionu, kao i na stratešku odbranu u svetlu sve veće ruske agresije.

Tokom ukrajinskog sukoba, Indija je zadržala strateški neutralan stav prema Rusiji. Predsednik Modi je izrazio zabrinutost zbog upotrebe nasilja protiv civila kao što je ono zabeleženo u Buči, ali Indija je odlučila da se uzdrži na ključnim glasanjima UN osuđujući Rusiju. Modi se čak sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom ranije ove godine.

Stav Indije naišao je na frustraciju nekih zapadnih saveznika, poput američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je prošlog meseca optužio Indiju da je „pomalo klimava“ u svom odgovoru na rusku agresiju.

„Dok se suočavamo sa pretnjama našem miru i prosperitetu od autokratskih država, od vitalnog je značaja da se demokratije i prijatelji drže zajedno“, rekao je Džonson, komentarišući uoči ove posete. „Indija, kao velika ekonomska sila i najveća svetska demokratija, veoma je cenjen strateški partner za Veliku Britaniju u ovim neizvesnim vremenima“

Dodao je: „Moja poseta Indiji će doneti stvari koje su zaista važne za ljude obe naše nacije — od otvaranja radnih mesta i ekonomskog rasta, do energetske bezbednosti i odbrane“.

U okviru svog putovanja, Džonson će se takođe sastati sa preduzećima u Gudžaratu, gde se očekuje da će objaviti dalju saradnju između dve zemlje u oblastima kao što su zdravstvo i tehnologija i velika ulaganja u ključne industrije širom Velike Britanije i Indije.

Procenjuje se da je trgovina između Indije i Velike Britanije vredna 23 milijarde funti svake godine. Prošle godine su se dve zemlje dogovorile o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Velike Britanije i Indije, za koje je vlada Velike Britanije rekla da će doneti više od 533 miliona funti investicija u zemlju iz Indije i rezultirati otvaranjem više od 6.500 radnih mesta.

Očekuje se da će Džonson to putovanje iskoristiti i za nastavak pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji su počeli u januaru ove godine.

Džonsonovo putovanje dolazi u trenutku kada vlada Velike Britanije ima za cilj da preusmeri napore u indo-pacifičku regiju kao deo svoje globalne strategije za Britaniju.

U integrisanom pregledu, odbrambenom i bezbednosnom dokumentu objavljenom u martu prošle godine, navodi se da će Indo-Pacifik imati „sve veći geopolitički i ekonomski značaj“ u narednim godinama.

Konkretno, pregled je naglasio stratešku vrednost Indije i istakao nameru vlade Ujedinjenog Kraljevstva da ojača svoje partnerstvo sa zemljom u oblastima kao što su odbrana, trgovina i borba protiv klimatskih promena.

„Odnos Ujedinjenog Kraljevstva i Indije je već jak, ali u narednih deset godina tražimo transformaciju u našoj saradnji u čitavom nizu naših zajedničkih interesa“, navodi se u pregledu.