Reuters: Vakcine specifične za Omicron odobrene za kliničko ispitivanje

Reuters: Vakcine specifične za Omicron odobrene za kliničko ispitivanje

Kandidati za vakcinu protiv COVID-19 koje su razvila podružnica Sinopharma i Sinovac Biotech (SVA.O) za ciljanje varijante Omicron odobreni su za klinička ispitivanja u Hong Kongu, saopštile su kompanije u subotu.

Naučnici širom sveta se utrkuju da proučavaju poboljšane injekcije protiv Omikrona, pošto podaci pokazuju da antitela izazvana vakcinama zasnovanim na starijim sojevima pokazuju slabiju aktivnost da neutrališu visoko prenosivu varijantu.

Dva kandidata iz jedinica Sinopharmove podružnice China National Biotec Group (CNBG) i jedan iz Sinovca sadrže inaktivirani ili „ubijeni“ koronavirus i slični su vakcinama koje te kompanije isporučuju u Kini i inostranstvu, navode kompanije u saopštenju.

Kandidati za Sinopharm biće testirani kao pojačivači kod odraslih koji su već primili dve ili tri doze vakcine, saopštio je CNBG. Nije precizirano koje proizvode vakcine bi učesnici ispitivanja primili pre uzimanja eksperimentalnog boostera, niti koliko će ispitanika biti angažovano.

Sinovac je rekao da će unaprediti studije o zaštiti postojeće CoronaVac vakcine od novih varijanti.

Kineska studija je pokazala da četvrta doza BBIBP-CorV, postojeće Sinopharm COVID vakcine, nije značajno podigla nivoe antitela protiv Omikrona kada je primenjena šest meseci nakon treće doze u redovnom režimu sa dve doze.

Dok je četvrta doza vratila nivoe antitela na vrhove koji su usledili nakon treće doze, istraživači su rekli da bi nove vakcine ponudile bolju alternativu kao budući pojačivači.