Bela kuća: Bajden neće posetiti Kijev

Bela kuća: Bajden neće posetiti Kijev

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je u petak da predsednik Džo Bajden neće posetiti Ukrajinu, dan nakon što je i sam Bajden rekao da je spreman za putovanje. Povorka svetskih lidera otputovala je u Kijev poslednjih nedelja, i iako im se Bajden neće pridružiti, republikanski poslanici su već tamo i zahtevaju više oružja za vladu Zelenskog.

Upitan u četvrtak da li je spreman da otputuje u Kijev, Bajden je rekao novinaru „da“. Međutim, Psaki se pojavila u podcastu „Pod Save America“ dan kasnije kako bi polila hladnom vodom ove očigledne planove.

„Spreman je na sve“, rekla je Psaki za Bajdena, pre nego što je dodala: „mi ne šaljemo predsednika u Ukrajinu“.

Iako je Bajden obećao američku podršku vladi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prošlomesečno putovanje u Poljsku bilo je najbliže što je on lično došao u Ukrajinu otkako je Rusija tamo započela svoju vojnu ofanzivu u februaru. Psaki je u petak rekla da bi ulazak u Ukrajinu iz Poljske podrazumevao „osmočasovni voz kroz ratnu zonu“, nešto što „nije u planovima za predsednika SAD“.

Republikanski poslanici su ranije ove nedelje osudili Bajdena zbog toga što nije posetio Kijev, posebno nakon što se britanski premijer Boris Džonson tamo sastao sa Zelenskim prošlog vikenda. Osim Džonsona, ukrajinsku prestonicu je posetila i predsednica Komisije EU Ursula fon der Lajen, kao i lideri Austrije, Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske.

Tada, kao i sada, Bela kuća je insistirala da Bajden neće krenuti Džonsonovim stopama. Umesto toga, „on svakodnevno sedi u Ovalnoj kancelariji i u sobi za situacije, organizujući i koordinirajući svet kada je u pitanju isporuka oružja“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan za NBC Nevs u nedelju.

Međutim, Bela kuća razmatra slanje visokog zvaničnika – verovatno državnog sekretara Tonija Blinkena ili ministra odbrane Lojda Ostina – u Kijev u znak podrške, izvestio je Politiko u sredu.

Bajden je u sredu odobrio najnoviju isporuku američkog oružja Ukrajini. Paket od 800 miliona dolara uključuje tešku artiljeriju, helikoptere i autonomne dronove kamikaze. Prema izveštaju CNN-a u petak, očekuje se da prvi let ove pošiljke stigne u region u roku od jednog dana.