Papa Franja: Ukrajinske izbeglice prihvaćenije od drugih zbog rasizma

Papa Franja: Ukrajinske izbeglice prihvaćenije od drugih zbog rasizma

Pontifeks brine da Zapad prihvata izbeglice iz Ukrajine bolje nego iz drugih delova sveta.

Kako primećuje Evropska pravda, papa je takvu izjavu dao u intervjuu italijanskoj javnoj televiziji RAI.

„Izbeglice se dele na prvu i drugu klasu – prema boji kože, u zavisnosti od toga odakle dolaze – iz razvijene ili nerazvijene zemlje. Mi smo rasisti, a ovo je loše“, dodao je papa Franja.

Ovo objašnjava zašto su mnoge zemlje prihvatile izbeglice iz ratom razorene Ukrajine bolje od onih iz drugih delova sveta.

Istovremeno, on je rekao da priznaje pravo država da se brane, ali je, prema njegovim rečima, veliki problem opšte odbijanje mira.

„Živimo sa idejom da se ubijamo jedni druge zbog potrebe za moći, bezbednošću, u mnogim stvarima. Razumem vlade koje kupuju oružje. Razumem ih, ali ne odobravam“, rekao je Papa.

Podsetimo, protesti ukrajinskog društva u Italiji i ambasadora Ukrajine pri Svetoj stolici izazvali su planove za simbolično pomirenje između Ukrajine i Ruske Federacije. Na Krstovom putu na KSIII stanici krst će nositi Ukrajinka i Ruskinja: Irina i Albina, koje su se pre dve decenije preselile u Italiju i zajedno rade u bolnici. Takav korak u Vatikanu objašnjavaju pokušajem traženja pomirenja.

Podsećamo i da je početkom aprila papa Franja rekao da razmišlja o poseti Kijevu, uprkos ratu.

Franju su u Ukrajinu pozvali predsednik Volodimir Zelenski, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i poglavar UGCC Svjatoslav Ševčuk.

Prema rečima ukrajinskog ambasadora u Vatikanu, Rusija vrši pritisak na Vatikan da papa ne ode u Ukrajinu.