Nastavljaju se udari širom regiona Donjecka, Luganska i Harkova

Nastavljaju se udari širom regiona Donjecka, Luganska i Harkova

Ukrajinski zvaničnici su u petak izvestili o ruskim udarima širom regiona Donjecka, Luganska i Harkova u istočnoj Ukrajini, usred upozorenja o velikoj ruskoj ofanzivi u narednim danima.

Situacija u regionu je „postajala napetija“, rekao je Pavlo Kirilenko, načelnik regionalne vojne administracije Donjecka u izjavi na televiziji. „Pojačani su granatiranje, vazdušni udari. Od juče na severu Donjecke oblasti na granici sa Harkovskom oblasti, bilo je pokušaja proboja.

Ali napadi su odbijeni, dodao je on.

Si-En-En nije mogao odmah da proveri situaciju na bojnom polju u tom regionu.

Oleh Sinjehubov, načelnik vojne administracije Harkovske oblasti, prijavio je granatiranje stambenih naselja Harkova. On je rekao da su najmanje 34 osobe povređene, uključujući troje dece, a sedam osoba je poginulo, uključujući i 7-mesečnu bebu.

Granatiranje u gradu Severodonjeck oštetilo je u petak vodovod i uništilo dva skladišta hrane, rekao je šef regionalne vojne administracije Luganska Sergej Haidai.

„Rusi cinično pogađaju infrastrukturu“, rekao je Haidai, dodajući da je ruska vatra pogodila gradove Rubižnje i Kreminu, kao i Severodonjeck.

U odvojenoj izjavi, Haidai je rekao da volonteri donose humanitarnu pomoć lokalnom narodu