Džejk Salivan: SAD zadržavaju vraćanje zaplenjene ruske imovine

Džejk Salivan: SAD zadržavaju vraćanje zaplenjene ruske imovine

Vašington ne planira da vrati imovinu oduzetu ruskim biznismenima u okviru poslednjih sankcija uvedenih Moskvi zbog vojne operacije u Ukrajini, izjavio je u četvrtak američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

„Naš cilj nije da ih vratimo“, rekao je Salivan u Ekonomskom klubu Vašingtona, dodajući da će američke vlasti iskoristiti zaplenjenu imovinu „na bolji način“.

„Postoje autoriteti koje imamo, a postoje i drugi autoriteti koje bismo možda mogli da razvijemo, i to je nešto na šta aktivno gledamo“, dodao je zvaničnik.

Bela kuća je uvela nekoliko rundi sankcija Moskvi od 24. februara, kada je počela ruska vojna operacija u Ukrajini. Kao deo kazni, američke vlasti su uhapsile rusku stranu imovinu, zajedno sa onima koja pripadaju preduzećima i istaknutim pojedincima u zemlji.

Nekoliko američkih kongresmena već je pozvalo na prodaju ili likvidaciju ruske imovine zahvaćene kampanjom sankcija, navodeći da bi prihod trebalo da se iskoristi za obnovu Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva ne planira da nacionalizuje stranu imovinu u Rusiji kao odgovor. Za razliku od zapadnih zemalja, mi ćemo poštovati imovinska prava“, rekao je on.