Rusija proširuje crnu listu: Sankcije i za kanadske poslanike

Rusija proširuje crnu listu: Sankcije i za kanadske poslanike

Na spisak sankcija Ruske Federacije je osim 398 američkih kongresmena dodato i 87 kanadskih senatora.

Ovo je objavila Evropska pravda pozivajući se na dva izveštaja ruskog Ministarstva spoljnih poslova: za Kanadu i za Sjedinjene Države.

Ovo je daleko od prvog uvrštavanja na spisak sankcija američkih i kanadskih zakonodavaca.

Što se tiče američkih kongresmena, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije napominje da je ovaj korak bio odgovor na uvođenje sankcija 24. marta protiv 328 poslanika ruske Državne dume.

„Ove osobe, uključujući rukovodstvo i šefove komiteta donjeg doma Kongresa SAD, stalno su uključene na rusku „stop listu“. Zajedno sa drugim aktuelnim zakonodavcima, koji su, poput predsednice Nensi Pelosi, ranije bili odbijeni. Ulazak u Rusku Federaciju, „prepiska“ na osnovu reciprociteta, podvrgnuti su svi američki kongresmeni“, navodi rusko ministarstvo o ograničenjima prema Sjedinjenim Državama.

Slično su opisali sankcije Kanadi. Svi kanadski senatori podležu sankcijama – ovo je osveta za sličan korak Kanade 24. marta protiv svih članova Saveta Federacije Ruske Federacije.

„Ovi pojedinci su trajno uvršteni na rusku „zaustavnu listu” kao odgovor na neprijateljske korake Otave, koja, suprotno nacionalnim interesima, pokušava da bude na čelu rusofobičnog kursa aktuelne američke administracije”, rekao je Rus. kaže se u izjavi.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je već najavilo nove „kontramere“ protiv SAD i Kanade – novo proširenje „stop liste“, kao i usvajanje drugih „mera odmazde“.

Podsetimo, ranije je Ruska Federacija uvela sankcije kanadskim zvaničnicima, među kojima su premijer Džastin Trudo, ministarka spoljnih poslova Melani Žoli, ministarka odbrane Aniti Anand, kao i 313 poslanika, nazivajući ih „probanderovskim elementima“.