Zajedničko saopštenje međunarodnih organizacija

Zajedničko saopštenje međunarodnih organizacija

Šefovi Grupacije Svetske banke (GSB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (VFP) i Svetske trgovinske organizacije (STO) pozvali su na hitnu akciju po pitanju bezbednosti hrane usled rata u Ukrajini i drugih globalnih izazova.

Zajedničko saopštenje objavljeno je na zvaničnom sajtu MMF-a, koji možete pronaći ovde.

„Svet je potresen sve većim krizama. Posledice rata u Ukrajini doprinose tekućoj pandemiji COVID-19 koja sada ulazi u treću godinu, dok klimatske promene i povećana krhkost i sukobi nanose stalnu štetu ljudima širom sveta“, navodi se u saopštenju.

Šefovi međunarodnih institucija naglasili su da naglo veće cene osnovnih namirnica i nestašice snabdevanja povećavaju pritisak na domaćinstva širom sveta i guraju milione drugih u siromaštvo.

„Porast cena hrane je pogoršan dramatičnim povećanjem cene prirodnog gasa, ključnog sastojka azotnog đubriva. Rastuće cene đubriva zajedno sa značajnim smanjenjem globalnih zaliha imaju važne implikacije na proizvodnju hrane u većini zemalja, uključujući velike proizvođače i izvoznike, koji se u velikoj meri oslanjaju na uvoz đubriva. Povećanje cena hrane i šokovi u snabdevanju mogu da podstaknu socijalne tenzije u mnogim pogođenim zemljama, posebno u onima koje su već krhke ili su pogođene sukobom.“

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno podrži ugrožene zemlje kroz koordinisane akcije koje se kreću od obezbeđivanja hitnih zaliha hrane, finansijske podrške, povećanja poljoprivredne proizvodnje i otvorene trgovine“, navodi se u saopštenju.

Takođe apeluje na međunarodnu zajednicu da pomogne u podršci hitnim finansijskim potrebama, uključujući i grantove. Takođe se predlaže da se omogući nesmetana trgovina i ulaganje u održivu proizvodnju hrane i sigurnost ishrane.

„Od ključne je važnosti da se brzo pruži podrška zemljama koje su nesigurne u pogledu hrane na koordinisan način. Spremni smo da radimo zajedno sa našim multilateralnim i bilateralnim partnerima kako bismo pomogli zemljama da se izbore sa ovom hitnom krizom“, zaključeno je u saopštenju.