Generalštab: Rusi spremni za ofanzivnu akciju

Generalštab: Rusi spremni za ofanzivnu akciju

Ruske trupe raketama i bombama sistematski gađaju ukrajinsku infrastrukturu u oblastima Harkova i Zaporožja. U pravcu Donjecka i Tavrije, ruski vojnici su spremni da pređu u ofanzivu, izjavili su Generalštaba ukrajinske vojske, prenosi Ukrinform.

Takođe, na Volinskom, Poliškom i Siverskom pravcu, Rusi u sredu nisu preduzimali nikakve ozbiljne akcije, samo su pomerali pojedine jedinice u određenim oblastima.

U pravcu Slobožanskog, ruski vojnici delimično blokiraju Harkov. Pošto nisu u mogućnosti da zauzmu grad, ruski osvajači artiljerijskim udarima uništavaju gradsku infrastrukturu.

U pravcu Donjecka i Tavrije, ruske trupe su spremne za ofanzivnu akciju, prema obaveštajnim podacima. Njihov fokus je na zauzimanju određenih četvrti Mariupolja i nanošenju vazdušnih udara na to područje.

Rusi pokušavaju da izvedu jurišne operacije u oblastima Sivijerodonjecka, Rubižna i Popasne.

U pravcu Južnog Buha, Rusi nastavljaju vazdušno izviđanje kako bi locirali položaje ukrajinske vojske.

U borbenim dejstvima u delovima jugoistočnih regiona Ukrajine deluju odvojene jedinice 103., 109., 113., 125. i 127. motorizovanih pukova u sastavu grupacije ruskih trupa. Oni su regrutovani tokom prisilne mobilizacije na privremeno okupiranim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti. Strukturno, ovi pukovi se sastoje od do pet bataljona od 300 snaga. Samo 5-10% osoblja ima neko borbeno iskustvo. Komandu puka čine ruski oficiri. Ove grupe se suočavaju sa značajnim problemima u snabdevanju oružjem, municijom i lekovima.

Ruski osvajači nastavljaju sa nezakonitim tretmanom civilnog stanovništva na privremeno okupiranim teritorijama. Rusi proveravaju dokumente ljudi, lične stvari i mobilne telefone, kao i upadaju u domaćinstva.

Na nekim okupiranim teritorijama Harkovske oblasti, Rusi su poremetili lokalnu mobilnu komunikacionu mrežu. Oni vrše agresivan informativni i psihološki uticaj na stanovništvo. Uglavnom ima za cilj da ih ubedi da je otpor uzaludan.

„Pozivamo građane da ne veruju u neprijateljsku propagandu i da nastave totalni otpor“, zaključio je Generalštab.