SAD: 800 miliona dolara dodatne pomoći Ukrajini

SAD: 800 miliona dolara dodatne pomoći Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odobrila je dodatni paket bezbednosne pomoći Ukrajini u vrednosti od 800 miliona dolara u cilju jačanja sposobnosti zemlje da se odbrani od ruske agresije.

Bajden je to rekao u izjavi nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, prenosi Ukrinform.

„Upravo sam razgovarao sa predsednikom Zelenskim i rekao mu da moja administracija odobrava dodatnih 800 miliona dolara u oružju, municiji i drugoj bezbednosnoj pomoći Ukrajini“, rekao je Bajden.

Novi paket pomoći „sadržaće mnoge od visoko efikasnih sistema naoružanja koje smo već obezbedili i nove sposobnosti prilagođene širem napadu za koji očekujemo da će Rusija pokrenuti na istoku Ukrajine“.

„Ove nove sposobnosti uključuju artiljerijske sisteme, artiljerijske metke i oklopne transportere. Takođe sam odobrio transfer dodatnih helikoptera. Pored toga, nastavljamo da olakšavamo prenos značajnih sposobnosti naših saveznika i partnera širom sveta“, rekao je Bajden. .

On je naglasio da je stabilno snabdevanje oružjem koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri pružili Ukrajini bilo ključno u održavanju njene borbe protiv ruske invazije i pomoglo da se osigura da Putin nije uspeo u svojim početnim ratnim ciljevima da osvoji i kontroliše Ukrajinu.

„Kao što sam uverio predsednika Zelenskog, američki narod će nastaviti da stoji uz hrabri ukrajinski narod u njegovoj borbi za slobodu“, rekao je on.

Kako je ranije saopšteno, u telefonskom razgovoru u sredu, Zelenski i Bajden su ocenili ruske ratne zločine, razgovarali o dodatnom paketu odbrambene pomoći i mogućoj makrofinansijskoj podršci Ukrajini i dogovorili se da pooštre sankcije Rusiji.