Makron komentariše izglede da poseti Kijev

Makron komentariše izglede da poseti Kijev

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da neće doći u Kijev da bi „samo u diplomatskoj poseti” ili da bi sledio „modu” koju su postavili drugi evropski političari.

„Spreman sam na sve, da odem u Kijev ili u drugi ukrajinski grad. Ali, želim da bude korisno“, rekao je Makron za BFM TV kasno u ponedeljak.

„Ja bih to uradio samo da pokrenem nešto novo, novi proces, pa želim da bude od koristi“, naglasio je on i dodao da ne bi došao u Ukrajinu samo da bi pratio „modu“ odlaska u Kijev, koju je postavio evropski lideri. Istovremeno, on je pozdravio njihove posete jer je demonstrirala „evropsku solidarnost“ sa Ukrajinom.

Kijev i njegovo severozapadno predgrađe Buča postali su prošle nedelje žarišta za vrhunske evropske političare nakon što su ukrajinske vlasti optužile Moskvu za masovno ubijanje civila na tom mestu. Lokaciju su posetili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najviši diplomata EU Žozep Borel, kao i britanski premijer Boris Džonson i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Dok su zapadni političari brzo podržali i pojačali ukrajinski stav o incidentu u Buči, osuđujući navodne „ratne zločine“, Rusija je odlučno negirala bilo kakvu umešanost, sugerišući da je celu aferu namerno inscenirao Kijev da bi podmetnuo ruske trupe. Desetine mrtvih civila otkriveno je u predgrađu nakon što su se ruske snage povukle iz predgrađa Kijeva krajem marta i ušle ukrajinske trupe.

Moskva je napala susednu državu nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja Rusije Donbas republika Donjecka i Luganska. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Rusija je od tada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.