SAD: Ukrajinske tvrdnje o hemijskom oružju

SAD: Ukrajinske tvrdnje o hemijskom oružju

Američko ministarstvo odbrane ne može da potvrdi upotrebu hemijskog oružja u Mariupolju, priznao je portparol u utorak. Tvrdnje je prvobitno izneo neonacistički bataljon Azov, deo ukrajinske Nacionalne garde, u aplikaciji za šifrovanu razmenu poruka Telegram.

„Svesni smo izveštaja društvenih medija koji tvrde da su ruske snage rasporedile potencijalnu hemijsku municiju u Mariupolju, u Ukrajini“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi, dodajući da „u ovom trenutku ne možemo da potvrdimo [izveštaje] i da ćemo nastaviti da pažljivo pratimo situaciju ”.

„Ovi izveštaji, ako su istiniti, duboko su zabrinjavajući i odražavaju zabrinutost koju smo imali u vezi sa potencijalom Rusije da u Ukrajini koristi različite agense za kontrolu nereda, uključujući suzavac pomešan sa hemijskim agensima“, nastavio je on.

Ukrajinski izvori tvrde da je „otrovna supstanca nepoznatog porekla“ bačena na tu oblast u ponedeljak dronom, ostavivši nekoliko boraca koji se bore da dišu i pate od vrtoglavice i glavobolje. Bataljon Azov objavio je snimak na kome se navodno vide žrtve navodnog napada, koje su tvrdile da pored problema sa disanjem imaju groznicu i zujanje u ušima.

Međutim, pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Pjotr Andriušenko rekao je da tvrdnje o hemijskom napadu nisu potvrđene. Dok je tvrdio da je „apsolutno tačno“ da je „nešto ispušteno“ u oblasti čeličane Azovstal u ponedeljak, on je priznao „ne znamo sa sigurnošću da li je to bio otrov ili nešto drugo“.

Nedostatak potvrde nije sprečio određene elemente na Zapadu da razglase navodni napad. „Svaka upotreba takvog oružja bila bi bezosjećajna eskalacija u ovom sukobu, a mi ćemo Putina i njegov režim pozvati na odgovornost“, napisala je u utorak na Tviteru britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, bez ikakvih dokaza o takvom napadu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je na mogućnost hemijskog napada Rusije, zahtevajući dalje sankcije, uključujući embargo na naftu – koncept koji je podelio Evropu jer se neke zemlje brinu da neće moći da ispune svoje energetske potrebe.

Tvrdnje Pentagona u vezi sa njegovom „zabrinutošću“ u vezi sa hemijskim oružjem su upitne u svetlu nedavnih priznanja američkih obaveštajnih službi da su njegove sopstvene informacije o ukrajinskom sukobu manje nego „čvrste“. U izveštaju NBC-a od prošle nedelje prikazani su američki zvaničnici koji su se hvalili objavljivanjem dezinformacija u pokušaju da „potkopaju propagandu Moskve i spreče Rusiju da definiše kako se rat doživljava u svetu“. U izveštaju se posebno navode glasine da Moskva planira da upotrebi hemijsko oružje kao lažnu.