Ruski diplomatski kompleks zaplenjen u Poljskoj

Ruski diplomatski kompleks zaplenjen u Poljskoj

Zgrada će se koristiti za smeštaj „ukrajinskih prijatelja“, rekao je gradonačelnik Varšave.

Poljske vlasti zaplenile su u ponedeljak davno napušteni ruski diplomatski objekat u Varšavi. Ruska misija se usprotivila tom potezu, uputivši diplomatsku notu Ministarstvu spoljnih poslova zemlje domaćina.

Probijanje objekta od strane poljskih izvršitelja privuklo je gomilu novinara, a prisustvovao je i gradonačelnik grada Rafal Trzaskovski, koji je obećao da će zgradu koristiti za smeštaj ukrajinskih izbeglica.

„Kao što smo obećali, preuzimamo takozvani Spajvil i pokušaćemo da ga predamo našim ukrajinskim gostima“, rekao je Trzaskovski u video obraćanju sa lica mesta koje je podelio na svom Tviter fidu, pozivajući se na imanje pod popularnim nadimkom. .

„U ovom trenutku proveravamo tehničko stanje zgrade. Drago mi je što možemo da pokažemo da Varšava na tako simboličan način pomaže našim ukrajinskim prijateljima”.

Zgradu o kojoj je reč izgradio je Sovjetski Savez još 1970. godine po dogovoru sa Poljskom za smeštaj sovjetskih diplomata i njihovih porodica. Od raspada Sovjetskog Saveza, status zgrade je osporavan, a poljske vlasti tvrde da se objekat ne kvalifikuje kao diplomatsko vlasništvo, dok Moskva insistira da i dalje uživa takav status.

Probijanje kompleksa potvrdio je ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev, koji je rekao da je misija pokrenula pitanje pred Ministarstvom spoljnih poslova zemlje.

„Odmah smo uputili protestnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova, u kojoj smo naveli da su nam lokaciju na kojoj se nalazi objekat ustupile poljske vlasti 70-ih godina. Poljska strana nije raskinula ovaj sporazum i strana je u njemu, tako da je ovaj sporazum i dalje obavezujući“, rekao je diplomata novinarima.

Kompleks je bio prazan decenijama i propao je, primetio je Andrejev, izražavajući sumnju u planove Varšave da ga koristi za smeštaj ukrajinskih izbeglica.

„Zbog opstrukcionističkog stava poljskih vlasti, koje su dugi niz godina sprečavale da se ova zgrada uknjiži kao ruska nekretnina, bili smo lišeni mogućnosti da je koristimo“, rekao je diplomata.

„Ostao je napušten, degradiran i pust dugi niz godina i trenutno je u očiglednom zapuštenom stanju. Ne znam ko će tu da živi, ali trenutno je sigurno nepodesno za bilo koga.

Već zategnute veze između Rusije i Poljske ušle su u silaznu spiralu nakon što je Moskva pokrenula svoju veliku vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara. Osim što je zaplenila spornu diplomatsku imovinu i školu ruske ambasade, Varšava je proterala i rekordan broj ruskih izaslanika. Poljska je 23. marta proterala 45 ruskih diplomata, navodeći da su bili umešani u obaveštajne operacije koje su pretile zemlji i njenim saveznicima.

Moskva je odgovorila na način na koji je 45 poljskih diplomatskih radnika proglasila „personae non gratae“ i naredila im da napuste zemlju pre 13. aprila.