Velika Britanija cilja na balkanske lidere

Velika Britanija cilja na balkanske lidere

Najviši zvaničnici optuženi da traže „otcepljenje“ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Britanija je u ponedjeljak najavila sankcije političarima bosanskih Srba Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, koji su optuženi za „namjerno podrivanje teško stečenog mira u Bosni i Hercegovini“.

Mjere, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabrane putovanja, dolaze kao odgovor na političke aktivnosti za koje Ujedinjeno Kraljevstvo tvrdi da predstavljaju „de facto secesiju Republike Srpske [od Bosne i Hercegovine] u direktnoj suprotnosti sa ustavom zemlje“. Cvijanovićeva je predsjednica Republike Srpske, konstitutivnog entiteta Bosne i Hercegovine. Dodik služi kao bosanski Srbin u tročlanom predsedništvu države.

Veruje se da su njih dvojica „ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima“ i „ohrabreni od strane [ruskog predsednika Vladimira] Putina“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije u ponedeljak, koje takođe optužuje obojicu za „negiranje genocida .”

„Njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i bezbednost širom Zapadnog Balkana“, izjavila je ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Dodika, koga Velika Britanija optužuje za „razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku“ kao i za „podrivanje domaćeg i regionalnog mira i podsticanje etničke mržnje“, SAD su sankcionisale još u januaru, zamrznuvši njegovu imovinu i smatrajući ga „značajnom pretnjom“. za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.”

Dodik je pozvao na ukidanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2011. Obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN 2012. godine, tadašnji visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Valentin Incko okarakterisao je Dodika kao „čestog… zagovornika raspada države“.

Cvijanovićeva je na sankcije odgovorila da je „zaista spremna i sposobna da ih podnese“ „u ime građana“ Republike Srpske. Oni proizilaze iz njene odgovornosti za zakone koje je visoki predstavnik Kristijan Šmit smatrao „neustavnim“ i pretnjom miru u regionu, kao i tvrdnje Londona da je „javno veličala ratne zločince“.

Dodik je ranije obećao da će staviti veto na sve odluke o sankcijama Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini, a ministri iz njegove političke stranke su dva puta glasali protiv mera koje su sponzorisale njihove hrvatske i bošnjačke kolege da se pridruže zemljama EU koje žele da blokiraju pristup Rusiji i Belorusiji u Evropskoj banci. za sredstva za obnovu i razvoj (EBRD).