Poziv na uskršnje primirje u Ukrajini

Poziv na uskršnje primirje u Ukrajini

Papa Franja rekao je da bi strane trebalo da budu otvorene za ustupke tokom pregovora.

Papa Franja pozvao je na primirje u rusko-ukrajinskom sukobu i da strane počnu značajne razgovore. Delegacije obe vlade su već održale nekoliko diskusija – i lično i onlajn – od napada na Moskvu u februaru.

Međutim, nisu uspeli da nađu dogovor.

„Spusti oružje! Neka započne uskršnje primirje“, rekao je papa tokom svoje mise na Cvetnu nedelju u Vatikanu.

„Ali ne za ponovno naoružavanje i nastavak borbe, već primirje da se postigne mir kroz stvarne pregovore otvorene za neke žrtve za dobro naroda.

Ne navodeći direktno rusko-ukrajinski sukob, Franja je rekao: „U stvari, kakva bi to bila pobeda [za nekoga] ko postavi zastavu ispod gomile ruševina?“

Ranije ove nedelje, papa je osudio „masakr u Buči“. Ukrajina i zapadne zemlje optužile su ruske trupe za ubijanje civila u gradu u blizini Kijeva. Moskva, u međuvremenu, insistira da njeni vojnici, koji su se povukli iz tog područja krajem marta, nisu odgovorni za masovne grobnice i tela otkrivena u toj oblasti.

Moskva je napala Ukrajinu nakon neuspeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja Rusije Donbas republika Donjecka i Luganska. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija zahteva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve republike.