Tramp podržava dr Oza

Tramp podržava dr Oza

Oprin TV dokument se kandiduje za mesto u Senatu SAD koje je napustio republikanac iz Pensilvanije.

Donald Tramp je podržao TV osobu i kardiohirurga doktora Mehmeta Oza za mesto u Senatu u Pensilvaniji, saopštio je u subotu njegov portparol uoči skupa za bivšeg američkog predsednika u Severnoj Karolini.

„Veliki Komonvelt Pensilvanije ima ogromnu priliku da spasi Ameriku birajući briljantnog i dobro poznatog dr Mehmeta Oza za Senat Sjedinjenih Država“, navodi se u saopštenju objavljenom na Tviteru. „Sve se radi o pobedi na izborima kako bi se zaustavili manijaci radikalne levice da unište našu zemlju.

Tramp je elaborirao svoju podršku tokom mitinga, hvaleći Ozovo obrazovanje na Harvardu, „ogromnu karijeru“ kao kardiohirurga i prisustvo na sceni. „Kada ste na televiziji 18 godina, to je kao anketa. To znači da ljudi poput vas“, rekao je Tramp.

Šezdesetjednogodišnji lekar, koji je ugostio istoimeni „Dr. Šou Oz’ tokom 13 sezona i bio je redovan gost dnevnih televizijskih programa, napustio je svoju emisiju u januaru da bi se kandidovao za mesto u Senatu koje je ostalo upražnjeno nakon penzionisanja republikanskog senatora Pata Tumija. Tumi je zapečatio svoju političku sudbinu kada je glasao za osudu Trampa u suđenju za opoziv predsednika zbog navodnog podsticanja pobune kao odgovora na rezultate izbora 2020. Međutim, većina stranke je ostala lojalna Trampu, ostavljajući senatoru malo političke podrške, i on je na kraju odlučio da se više ne kandiduje.

Tramp je pohvalio Ozove republikanske verodostojnosti, napominjući da je doktor bio „Za život, veoma jak u pogledu zločina, granica, izbornih prevara, naše velike vojske i naših veterinara, smanjenja poreza, i uvek će se boriti i podržavati naš drugi amandman pod opsadom .” Takođe je sugerisao da bi Oz imao onu vrstu široke privlačnosti koja je neophodna za pobedu na izborima, tvrdeći da će njegovo prisustvo na televiziji privući glasače iz gradova kao što su Filadelfija i Pitsburg, a da bi njegova dnevna tok šou sveprisutnost privući žene, dve grupe republikanskih kandidata koji se ponekad bore da dostignu .

Iako Oz verovatno duguje svoju slavu svom radu kao stalni lekar u dnevnom programu razgovora Opre Vinfri, on je navodno zamolio Vinfri da se ne učestvuje u kampanji, upozoravajući da bi inače mogla da bude „povređena“. Oz je izazvao dosta kontroverzi tokom svoje karijere, povremeno se sukobljavao sa Big Pharmom i lobijem za GMO hranu do tačke kada se nekoliko istaknutih lekara udružilo kako bi pokušali da blokiraju njegovo imenovanje na fakultet Univerziteta Kolumbija. Međutim, škola je stala na stranu slavnog doktora i imenovala ga za direktora svog Centra za integrativnu medicinu.

Njegov veb-sajt kampanje u velikoj meri se oslanja na medicinske metafore, opisujući „otkucaje američkog srca“ kao „crvenu šifru i treba mu defibrilator da ga šokira da vrati u život“. Oz tvrdi da je bio motivisan da uđe u politiku „svedočenjem propusta naše nacije u vezi sa Covidom“, napominjući da su mnogi smrtni slučajevi pandemije „sprečivi“ i pozivajući se na institucionalno gašenje različitih medicinskih mišljenja.