Kancelar Austrije sastaće se sa Zelenskim i posetiti Buču

Kancelar Austrije sastaće se sa Zelenskim i posetiti Buču

Austrijski kancelar Karl Negamer boravio je u petak uveče u poseti Ukrajini i sastaće se sa predsednikom Vladimirom Zelenskim u subotu u Kijevu, preneo je Kurier.

Negamer je rekao da je poseta bila na poziv Zelenskog i da je treba posmatrati kao znak solidarnosti sa narodom Ukrajine.

Sastanak sa Zelenskim, uključujući sledeću konferenciju za novinare, već je na dnevnom redu kancelara u Kijevu u subotu ujutro. Onda Negamer mora da ode u Buču da lično vidi tragove ruskih zverstava.

Negamer bi trebalo da se sastane i sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom.

Kako je saopštila Kancelarija kancelara, Austrija želi da nastavi da pruža Ukrajini maksimalnu moguću humanitarnu i političku podršku, već je izdvojeno 17,5 miliona evra.

„Važno je da, u okviru naše neutralnosti, podržimo Ukrajinu i na humanitarnom i na političkom nivou“, rekao je kancelar.

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Buču 8. aprila zajedno sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom i slovačkim premijerom Eduardom Gegerom.

Ranije je najavljeno da će EU izdvojiti 7,5 miliona evra za istragu Ukrajine u vezi sa ratnim zločinima u kijevskom predgrađu Buča i drugim gradovima.