Ukrajinski ambasador u Nemačkoj: Svi Rusi su neprijatelji

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj: Svi Rusi su neprijatelji

Izaslanik Ukrajine u Berlinu Andrej Melnik izazvao je kritike nakon što je sve Ruse nazvao „neprijateljima“ u intervjuu za nemačke novine u sredu, a kasnije je udvostručio njegove reči. Njegovi komentari izazvali su optužbe da je izjava „ništa drugo do fašizam“.

„Reći ću vrlo jasno: Rusija je za nas neprijateljska država. A svi Rusi su trenutno neprijatelji Ukrajine“, rekao je Melnik za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u intervjuu objavljenom u utorak. Dalje je rekao da nije njegova „briga“ da „razlikuje“ između „dobrih“ Rusa i loših.

Ambasador je odgovarao na pitanje zašto je odbio dobrotvorni koncert koji je krajem marta organizovao predsednik Frank-Valter Štajnmajer na kojem su nastupili i ruski i ukrajinski muzičari. Melnik je događaj nazvao „provokacijom“, dodajući da ne može zamisliti da Rusi i Ukrajinci „slave zajedno“ i „uživaju u kulturi“ sve dok u njegovoj domovini besni rat.

Poznat po svom oštrom govoru, Melnik je takođe optužio Nemce i njihovog predsednika za bezosećajnost, tvrdeći da oni jednostavno „ne mogu da razumeju“ prirodu nevolje jer nisu „na udaru“ sukoba.

Diplomata, koji je rekao da nikada nije imao ruske prijatelje i da „nema iluzije“ o budućnosti, dodao je da je „Ukrajina bila, jeste i verovatno će ostati neprijatelj ruskog društva još dugo vremena“, dok je Rusija će ostati neprijatelj Ukrajine „čak i posle rata“.

Intervju je izazvao talas kritika čitalaca. „Uz dužno poštovanje, gospodine ambasadore, to je sramota za diplomatu vašeg ranga“, napisala je jedna osoba. Drugi je rekao, „prema članku, gospodin Melnik je rasista i mora mu se zabraniti [da govori] na društvenim mrežama i u medijima“.

Melnik je, međutim, izgledao nepokajan. On je u sredu na Tviteru objavio sliku svog intervjua u štampanom izdanju FAZ-a i popratio je velikim slovima: „Svi Rusi su naši neprijatelji“.

Sal kritika, međutim, očigledno nije promenio mišljenje ambasadora. U nedavnom tvitu, on je osudio još jedan nemački muzički događaj na kome je ruski violinista dobio nagradu. „Nikada više neću posetiti [nemački grad] Osnabrik“, napisao je Melnik, osuđujući „licemerne graditelje mostova“ čiji muzički mostovi „vode pravo u pakao“.

Nemačke vlasti nisu komentarisale ambasadorove izjave, iako je časopis Štern njegove reči nazvao „drastičnim“.

Moskva je pokrenula ofanzivu velikih razmera na Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja Rusije Donbas republika Donjecka i Luganska. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dva pobunjenička regiona.