Bivši kandidat za predsednika Rusije traži izraelsko državljanstvo

Bivši kandidat za predsednika Rusije traži izraelsko državljanstvo

Milijarder Mihail Prohorov stigao je u Izrael pre nekoliko dana, ali njegova kompanija negira da je podneo zahtev za državljanstvo.

Jedan od najbogatijih ljudi Rusije, Mihail Prohorov, podneo je zahtev za izraelsko državljanstvo, javili su u ponedeljak mediji te zemlje.

Pre nekoliko dana, Prohorov, koga Blumberg navodi kao 14. najbogatiju osobu u Rusiji sa neto vrednošću od 11,4 milijarde dolara, doputovao je privatnim avionom iz Švajcarske i od tada je podneo sve potrebne papire da postane izraelski državljanin, lokalni novinski sajt Inet izveštaji.

Grupa ONEKSIM, jedan od najvećih ruskih privatnih investicionih fondova, koji je u vlasništvu tajkuna, odbacila je izveštaj.

„Mihail Dmitrijevič je prošao lekarski pregled, na koji je odleteo u Izrael“, saopštila je pres služba kompanije ruskom poslovnom dnevniku RBC.

Prohorov, koji je ranije bio vlasnik NBA košarkaškog tima Bruklin Nets, nije bio sankcionisan od strane SAD, EU ili Velike Britanije zbog događaja u Ukrajini. Drugim ruskim biznismenima visokog profila zamrznuta je imovina zbog navodnih veza sa Kremljom i predsednikom Vladimirom Putinom.

Prohorov se takođe okušao u politici, neuspešno se kandidujući na ruskim predsedničkim izborima 2012. godine, kada je Putin ponovo preuzeo predsedničku funkciju nakon što je bio premijer. Tajkun je dobio 5,7 miliona glasova, završio je na trećem mestu, a posebno je dobro prošao u Moskvi, gde je osvojio preko 20 odsto glasova.

Iz politike je otišao 2015. godine, ali liberalna stranka koju je osnovao, Građanska platforma, nastavlja sa radom. Godine 2021. osvojila je jedno mesto u ruskom parlamentu, a Rifat Šajhutdinov je izabran da predstavlja Uralski federalni okrug.