Metsola: Invazija na Ukrajinu treba da bude „najskuplja greška koju je Kremlj ikada napravio“

Metsola: Invazija na Ukrajinu treba da bude „najskuplja greška koju je Kremlj ikada napravio“

Briselu Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola pozvala je u ponedeljak na „hitno usvajanje novog paketa silnih sankcija” protiv Rusije, tako da odluka Moskve da izvrši invaziju na Ukrajinu bude „najskuplja greška koju je Kremlj ikada napravio”.

Obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu u Francuskoj, Metsola je rekao da udar na rusku ekonomiju „mora biti proporcionalan zločinima bez presedana koje vidimo“, dodajući da sve nove sankcije treba da „ciljaju na one koji finansiraju i podržavaju Putina i da zatvore sve postojeće rupe u zakonu.”

„Ova koordinirana dela nehumanosti ne mogu ostati bez odgovora i da ćemo sve odgovorne pozvati na odgovornost“, rekla je ona. Obraćajući se evropskim poslanicima, Metsola je rekao da su „zverstva koja je počinila ruska vojska u Ukrajini užasna. Oni su sramotni, i sramotni su.”

Slike masovnih grobnica i ubijenih civila „su ratni zločini koje su počinili ratni zločinci“, dodao je malteški političar. Mestola, koja je prošle nedelje posetila Ukrajinu i obratila se ukrajinskom parlamentu, rekla je evropskim poslanicima da je „ponosna što je odnela našu poruku u Kijev i pokazala da je naš parlament uz njih u ovim mračnim vremenima“.

„Ukrajina se bori za naše vrednosti, u najnemogućim uslovima, i mi moramo da ih podržimo“, rekla je ona. Nakon Metsolinih izjava, evropski poslanici su minutom ćutanja odali za žrtve Buče, Irpina i sve one koji su poginuli u sukobu u Ukrajini.