Rojters: Ruski patrijarh poziva vojnike da brane „miroljubivu” Rusiju u kampanji za Ukrajinu

Rojters: Ruski patrijarh poziva vojnike da brane „miroljubivu” Rusiju u kampanji za Ukrajinu

Poglavar Ruske pravoslavne crkve održao je u nedelju službu za ruske vojnike na kojoj ih je pozvao da brane svoju zemlju „kako samo Rusi mogu“ dok Moskva nastavlja svoj vojni pohod na Ukrajinu.

U raskošno ukrašenoj Glavnoj katedrali oružanih snaga otvorenoj pre dve godine u Kubinki kod Moskve, patrijarh Kiril je grupi vojnika rekao da je Rusija „miroljubiva“ zemlja koja je mnogo stradala od rata.

„Apsolutno ne težimo ratu niti da činimo bilo šta što bi moglo da naudi drugima“, rekao je patrijarh, bliski saveznik predsednika Vladimira Putina.

„Ali mi smo kroz našu istoriju vaspitavani da volimo svoju otadžbinu. I bićemo spremni da je zaštitimo, jer samo Rusi mogu da brane svoju zemlju.

Kiril (75) je ranije davao izjave u kojima brani akcije Moskve u Ukrajini i vidi rat kao bedem protiv zapadne liberalne kulture koju smatra dekadentnom, posebno zbog prihvatanja homoseksualizma.

Njegova podrška vojnoj intervenciji, u kojoj su ubijene hiljade vojnika i ukrajinskih civila, razbesnela je neke unutar pravoslavne crkve kod kuće, kao i u crkvama u inostranstvu koje su povezane sa Moskovskom patrijaršijom.

Patrijarh Kiril je na svojoj besedi u nedelju rekao da oseća zabrinutost i za ljude pogođene oružanim sukobom.

„Sve su to ljudi Svete Rusije“, rekao je on. „Oni su naša braća i sestre.