Tela civila pronađena na ulicama ukrajinskog grada nakon povlačenja ruskih snaga

Tela civila pronađena na ulicama ukrajinskog grada nakon povlačenja ruskih snaga

Tela najmanje 20 civila pronađena su razbacana preko puta u gradu Buča, severozapadno od Kijeva, nakon povlačenja ruskih snaga iz te oblasti na šokantnim slikama koje je objavio AFP u subotu.

„Trojica od njih su upletena u bicikle nakon što su krenuli u poslednju vožnju, dok su drugi, sa voštanom kožom, pali pored automobila prožetih metcima i smrskanih“, navode novinari AFP-a koji su pristupili gradu nakon što je bio odsečen skoro mesec.

Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk rekao je da su poginuli civili bili nehumano tretirani od strane ruskih snaga.

„U Jabluškoj ulici u Buči još se nižu leševi streljanih. Ruke su im vezane na leđima belim ’civilnim’ krpama, pucano im je u potiljak. Pa možete zamisliti kakvo su bezakonje ovde pravili“, Fedoruk je rekao Rojtersu u subotu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su tela muškaraca pronađena vezanih ruku „ubili ruski vojnici“, u tvitu u subotu.

Podoljak je dodao da „ovi ljudi nisu bili u vojsci. Nisu imali oružje. Nisu predstavljali nikakvu pretnju. Koliko se još takvih slučajeva dešava u ovom trenutku na okupiranim teritorijama?“

CNN nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi detalje oko smrti muškaraca.

Ruske snage su se poslednjih dana povukle iz nekoliko gradova u blizini Kijeva nakon što je pokušaj Moskve da opkoli prestonicu propao, a Ukrajina je objavila da je Buča „oslobođena“.