Američki zvaničnici: Rusija se fokusira na pobedu do početka maja u istočnoj Ukrajini

Američki zvaničnici: Rusija se fokusira na pobedu do početka maja u istočnoj Ukrajini

Rusija je revidirala svoju ratnu strategiju za Ukrajinu kako bi se usredsredila na preuzimanje kontrole nad Donbasom i drugim regionima u istočnoj Ukrajini, sa datumom za početak maja, prema nekoliko američkih zvaničnika upoznatih sa najnovijim procenama američkih obaveštajnih službi.

Više od mesec dana nakon rata, ruske kopnene snage nisu bile u stanju da zadrže kontrolu nad područjima u kojima su se borile.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pod pritiskom da pokaže da može da pokaže pobedu, a istočna Ukrajina je mesto gde je najverovatnije da će to postići, kažu zvaničnici. Prema američkim zvaničnicima, presretnuti razgovori američkih obaveštajnih službi sugerišu da je Putin fokusiran na 9. maj, ruski „Dan pobede“.

9. maj je istaknuti praznik u ruskom kalendaru, dan na koji zemlja obeležava nacističku predaju u Drugom svetskom ratu ogromnom paradom trupa i naoružanja preko Crvenog trga ispred Kremlja. Zvaničnici kažu da Putin tog dana želi da proslavi neku vrstu pobede u svom ratu.

Ali drugi zvaničnici primećuju da čak i ako dođe do ruske proslave, stvarna pobeda može biti daleko.
„Putin će imati pobedničku paradu 9. maja bez obzira na status rata ili mirovnih pregovora“, rekao je evropski zvaničnik odbrane. „S druge strane: parada pobede sa kojim trupama i vozilima?“

Ipak, američki i evropski zvaničnici kažu da bilo kakvi rokovi koje Moskva može retorički postaviti ne menjaju stvarnost na osnovu toga što se čini da se Rusija priprema za mogućnost produženog sukoba.

Evropski diplomata je rekao da se Putin, dok Kremlj optimistično razgovara, sprema za „dugi, razvučeni rat u čečenskom stilu, jer on, u izvesnoj meri, nema gde da ide dalje“.

Za majski rok stoji nekoliko razloga, kažu zvaničnici. Kako se zimsko smrzavanje završi i tlo omekša, teškim ruskim kopnenim jedinicama biće teže da manevrišu, što znači da je od vitalnog značaja da te snage stignu što je pre moguće, ocenjuje američki obaveštajac.

Borci koje podržava Rusija takođe su već godinama u tom regionu. Region Donbas u istočnoj Ukrajini je mesto gde su ruske separatističke snage preuzele kontrolu nad teritorijom 2014. godine.

Ukrajinski zvaničnici su takođe javno ukazali na datum. Uoči 9. maja, Putin je postavio za cilj pobedničku paradu za ovaj rat“, rekao je u četvrtak sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Aleksij Danilov.

Bivši ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je u petak za CNN Volf Blicer da Ukrajinci veruju da se suočavaju sa „veoma složenim i teškim mesecom“ dok Putin pokušava da ispoštuje rok.

„Njegov krajnji cilj je, bio je i biće da preuzme Ukrajinu, ali nije uspeo. On nije uspeo zbog veoma jake rešenosti ukrajinske vojske i veoma snažnog jedinstva Ukrajine i zapadnog sveta, kao i sankcija koje su uvele SAD i G7 i Evropska unija“, rekao je Jacenjuk. „Pa sada, koliko vidim, Putin je prešao na plan B. Moje mišljenje je da ovaj plan B ima, na neki način, rok.“

SAD takođe procenjuju da se Putin sada sprema, po prvi put, da imenuje generalnog komandanta rata kako bi postigao veće ruske uspehe, rekla su dva američka zvaničnika. SAD veruju da će Putin verovatno imenovati generala koji je boravio u južnom delu Ukrajine jer je to mesto gde su Rusi uspeli u svojim ciljevima.