Stejt department: SAD će pozvati na odgovornost sve one koji su odgovorni za zločine u Ukrajini

Stejt department: SAD će pozvati na odgovornost sve one koji su odgovorni za zločine u Ukrajini

Sjedinjene Države hvale posvećenost Ukrajine angažovanju u diplomatiji ka deeskalaciji i postizanju prekida vatre, kao i obećanju da će privesti odgovornosti one koji su počinili zločine u Ukrajini.

To se navodi u saopštenju američkog Stejt departmenta nakon razgovora između državnog sekretara Antonija Blinkena i ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe.

„Sekretar je istakao napore SAD da pruže Ukrajini potrebnu podršku za odbranu od ničim izazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Blinken je istakao „nepopustljivu i nepokolebljivu podršku“ Sjedinjenih Država Ukrajini i pohvalio posvećenost Ukrajine angažovanju u diplomatiji.

„Sjedinjene Države, saveznici i partneri će nastaviti da smatraju odgovornim za zločine počinjene u Ukrajini“, napisao je Stejt department.

Kako je ranije preneo Ukrinform, dvojica visokih diplomata razgovarali su u petak. Dmitro Kuleba je rekao da je sa kolegom razgovarao o koracima ka ekonomskom i vojnom jačanju Ukrajine.