Ministarstvo trgovine SAD će preduzeti dalje mere protiv ruskog odbrambenog, vazduhoplovnog i pomorskog sektora

Ministarstvo trgovine SAD će preduzeti dalje mere protiv ruskog odbrambenog, vazduhoplovnog i pomorskog sektora

Američko ministarstvo trgovine će dodati 120 ruskih i beloruskih subjekata na svoju „Listu entiteta“, američku listu ograničenja trgovine, u „narednim danima“, rekla je direktorka komunikacija Bele kuće Kejt Bedingfild.

„U narednim danima, Ministarstvo trgovine će takođe preduzeti dalje mere za degradaciju ruskog odbrambenog, vazduhoplovnog i pomorskog sektora dodavanjem 120 entiteta u Rusiji i Belorusiji na listu entiteta, čime će se broj ruskih i beloruskih stranaka dodati na listu više 200 od početka invazije“, rekla je ona novinarima u četvrtak.

Bedingfild je primetio da dodavanje na listu znači da ove kompanije ili entiteti „više ne mogu da dobiju najsavremeniju američku tehnologiju bez licence, što će u većini, ako ne i svim, od ovih slučajeva biti odbijeno“.

Ona je dodala: „Snaga ovih ograničenja će se vremenom povećavati kako Rusija bude smanjivala sve preostale zalihe. Na primer, rezervni delovi za određene avione i tenkove. Nastavićemo da namećemo neviđene troškove koji jačaju ruku Ukrajine i da Putinov izbor reči bude strateški neuspeh.“

Ranije u četvrtak, Sjedinjene Države su ciljale pripadnike ruskog tehnološkog sektora u suzbijanju izbegavanja sankcija.