Slovačka proterala 35 ruskih diplomata

Slovačka proterala 35 ruskih diplomata

Slovačka je odlučila da smanji broj članova ruske diplomatske misije u zemlji za 35 ljudi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke.

„Na osnovu informacija slovačkih snaga bezbednosti o aktivnostima još jednog ruskog diplomate kršeći Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, ambasador Ruske Federacije je danas pozvan u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike.“

Tokom sastanka uručena mu je diplomatska nota u kojoj se obaveštava o odluci Slovačke na osnovu člana 11. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima da smanji broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Bratislavi za 35 ljudi.

„Ovaj korak je neophodan odgovor na nastavak rada ruske ambasade, koji je u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, interesima Slovačke Republike i nastojanjima da se razvije partnerstvo sa Ruskom Federacijom. U tom kontekstu, mi sa žaljenjem što u poslednje dve godine rusko diplomatsko predstavništvo nije pokazalo interesovanje da pravilno radi na našoj teritoriji“.

Prethodno, 14. marta, slovačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je odlučilo da protera trojicu ruskih diplomata nakon procene informacija obaveštajnih službi zemlje o mogućoj špijunaži i podmićivanju.

Belgija, Holandija, Irska i Češka objavile su 29. marta proterivanje osoblja ruske ambasade. Oni su jasno stavili do znanja da su Rusi koristili diplomatsko pokriće za špijunažu.