Gradonačelnik Irpina: Grad se suprotstavio drugoj po veličini vojsci na svetu

Gradonačelnik Irpina: Grad se suprotstavio drugoj po veličini vojsci na svetu

Gradonačelnik Irpina Oleksandr Markušin rekao je za CNN da je, uprkos tome što je mali grad, u stanju da se suprotstavi drugoj po veličini vojsci na svetu.

„Irpin je mali grad, ali nije dozvolio drugoj najvećoj vojsci na svetu da napreduje“, rekao je Markušin Frederiku Plejtgenu sa CNN-a u intervjuu ispred Irpina u sredu.

Imali smo duh, jaku vojsku i teritorijalnu odbranu i nismo imali kuda da se povučemo“, dodao je gradonačelnik. „Borimo se za našu zemlju.“

Markušin je rekao da Rusija nikada nije imala punu kontrolu nad gradom u predgrađu Kijeva.

„Rusi su napali Irpin i želeli da ga poseduju, ali nisu uspeli. Zauzeli su 30% grada. Pre nekoliko dana smo ih nokautirali“, rekao je on. „Sada je Irpin 100% Ukrajinac.”

Iako je pod potpunom kontrolom Ukrajine, ovo područje je i dalje opasno jer ruske snage nastavljaju da zauzimaju obližnje oblasti.

„Ovde je još uvek opasno, jer su u blizini Buča, Vorzel i Hostomel. Oni su pod ruskim trupama koje i dalje pucaju“, objasnio je gradonačelnik Irpina. „Koriste sistem Grad, granate i mine.

Markušin je rekao da su ukrajinske snage uništile više od 100 vozila u Irpinu i okolini i da su humanitarni napori spasavanja i dalje u toku, jer mnogi stanovnici Irpina nisu mogli da odu.

„Iznosimo tela ranjenih i mrtvih. Danas i juče smo evakuisali oko 500 ljudi. Danas sam evakuisao oko 50 dece i 100 odraslih“, rekao je on.

„Mnogo je uništenih zgrada, škola i vrtića. Ima potpuno uništenih stambenih višespratnica“, rekao je on.