Američki komandant procenjuje da je skoro tri četvrtine ruskih snaga posvećeno Ukrajini

Američki komandant procenjuje da je skoro tri četvrtine ruskih snaga posvećeno Ukrajini

General Tod Volters, šef evropske komande SAD, rekao je u utorak da je Rusija posvetila ogromnu većinu svog vojnog osoblja invaziji na Ukrajinu.

Tokom saslušanja Senatskog komiteta za oružane snage, senator Angus King iz D-Maine je primetio veliki broj ruskih rezervista koji su posvećeni tom cilju i pitao je Voltersa koji je deo ruske vojske sada uključen u invaziju.

„Koji je deo njihove celokupne vojne snage, u smislu ljudi, u ovom trenutku posvećen Ukrajini i na koji nivo rezerve moraju da se pozivaju?“ upita Kralj.

„U drugačijem okruženju mogu da vam dam precizan broj, ali u kategoriji od 70 do 75 odsto je posvećeno ovome iz ruske perspektive, u ovom trenutku“, ocenio je Volters.

King je primetio da je ovo „veoma značajan deo njihove ukupne snage“ u Ukrajini. U svetlu ovoga, King je pitao da li bi Ukrajina uspela da uspešno zaustavi Ruse ili ih potisne nazad. Volters je rekao da veruje da Ukrajina „može uspeti da odugovlači Ruse“, ali se zaustavio na daljem optimizmu u pogledu šansi Ukrajine.

Ipak, Volters je primetio da ukrajinske snage „pokazuju veoma, veoma pozitivnu krivu učenja“, što ga je navelo da bude „optimista“ u pogledu njihove sposobnosti „da prinude dodatno odugovlačenje“ od strane Rusije.

Ranije na saslušanju je pomenuto da su američke snage povećale svoj broj u Evropi sa otprilike 60.000 na 100.000 zbog rusko-ukrajinskog rata, a Volters je rekao da očekuje da će SAD trebati još jedno povećanje kada se on završi.

„Mislim da ono što treba da uradimo iz perspektive američkih snaga jeste da pogledamo šta se dešava u Evropi nakon završetka ukrajinsko-ruskog scenarija i da ispitamo evropske doprinose i… na osnovu širine i dubine evropskog doprinosa, budite spremni da prilagodi doprinose SAD“, rekao je Volters u odgovoru senatoru Rodžeru Vikeru, R-Miss. „I sumnjam da će nam i dalje trebati još.“