Posledice uništenja velikog ruskog desantnog broda

Posledice uništenja velikog ruskog desantnog broda

Uništenje velikog desantnog broda Saratov od strane ukrajinske vojske verovatno će dovesti do sumnje u Rusiji u pogledu mogućnosti izvođenja operacija u neposrednoj blizini obale Ukrajine.

Ovo je objavilo britansko ministarstvo odbrane u najnovijem obavještajnom ažuriranju objavljenom na Tviteru, prenosi Ukrinform.

„Uništenje desantnog broda Saratov u Berdjansku će verovatno narušiti samopouzdanje ruske mornarice da u budućnosti sprovodi operacije u neposrednoj blizini obale Ukrajine“, navodi se u izveštaju.

Obaveštajni zvaničnici su takođe primetili da agresor održava daleku blokadu ukrajinske obale Crnog mora, „efikasno izolujući Ukrajinu od međunarodne pomorske trgovine“.

„Ruske pomorske snage takođe nastavljaju da izvode sporadične raketne udare na ciljeve širom Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara najavio početak sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu, stambena naselja ukrajinskih gradova i sela koristeći artiljeriju, višecevne raketne bacače i balističke rakete.