Proizvođači lekova i naučnici rade na pronalaženju leka za produženi kovid

Proizvođači lekova i naučnici rade na pronalaženju leka za produženi kovid

Nakon što su proizveli vakcine i tretmane za akutni kovid-19 u rekordnom roku, istraživači i proizvođači lekova okreću se pronalaženju leka za produženi kovid, neuhvatljiviju metu obeleženu stotinama različitih simptoma koji pogađaju milione ljudi.

Vodeći proizvođači lekova, uključujući one koji su lansirali antivirusne pilule i monoklonska antitela za kovid-19, vode razgovore sa istraživačima o tome kako da ciljaju bolest, izjavili su za Reuters naučnici iz SAD i Velike Britanije.

Produženi kovid, sa oko 200 prijavljenih bolesti koje uključuju umor, bol u grudima i moždanu maglu, definisan je simptomima koji traju duže od tri meseca. On stavlja na istu stranu ljude koji su imali i blagi i teški kovid, uključujući decu.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje otkriti uzroke produženog kovida, glavne prepreke u pronalaženju ciljeva za nove lekove ili identifikaciji postojećih lekova koji bi mogli da deluju kao tretmani.

Velike farmaceutske kompanije traže biomarkere specifične za bolest koji bi im omogućili da procene vrednost testiranih lekova, kažu stručnjaci.