SZO: Napadi na bolnice u Ukrajini svakodnevno u porastu

SZO: Napadi na bolnice u Ukrajini svakodnevno u porastu

U Ukrajini je bilo više od 70 odvojenih napada na bolnice, kola hitne pomoći i lekare, a broj se povećavao „svakodnevno“, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U njemu se kaže da je gađanje zdravstvenih ustanova postalo deo strategije i taktike savremenog ratovanja.

Nedavna žrtva 8. marta bila je novouređena centralna bolnica u Izjumu, južno od Harkova. Pogođen je od strane ukrajinskih vlasti ruskih granata.

Na video snimku i fotografijama koje je zamenik gradonačelnika postavio na internet vide se velika oštećenja na zgradi glavne bolnice. Nova recepcija izgrađena prošle godine potpuno je uništena.

Snimak je verifikovao Bi-Bi-Si i drugi mediji, iako je za sada nemoguće utvrditi tačne okolnosti napada.

„Posle prvog bombardovanja, prozori bolnice su eksplodirali“, rekao je zamenik gradonačelnika Volodimir Macokin za Bi-Bi-Si.

Drugi napad uništio je operacione sale u bolnici, dodao je on.

Osoblje te dnevne bolnice lečilo je decu, trudnice i tri novorođene bebe, kao i vojnike i civile povređene u žestokim borbama u regionu, saopštile su ukrajinske vlasti.

U trenutku napada nalazili su se u podrumu i niko nije stradao.

„Vlada je uložila milione da obezbedi dobre objekte sa modernom opremom“, rekao je g. Macokin.

„Pacijenti su morali sami da se popnu iz ruševina da bi pobegli.

Bi-Bi-Si je kontaktirao rusku ambasadu u Londonu u vezi sa napadom, ali nije dobio odgovor, iako je Moskva u prošlosti negirala da je namerno gađala civile.

Od 24. februara, SZO je pregledala i verifikovala 72 odvojena napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini koji su prouzrokovali najmanje 71 smrt i 37 povređenih.

Većina je oštetila bolnice, medicinske transporte i prodavnice, ali SZO je takođe zabeležila „verovatne” otmice ili pritvore zdravstvenog osoblja i pacijenata.

„Zabrinuti smo što se ovaj broj svakodnevno povećava“, rekao je za BBC predstavnik SZO za Ukrajinu Jarno Habiht.

„Zdravstvene ustanove treba da budu bezbedna mesta i za lekare i za medicinske sestre, ali i za pacijente kojima se mogu obratiti za lečenje. To ne bi trebalo da se dešava.“

Pošto je rat u Ukrajini međunarodni oružani sukob između dve države, primenjuju se Ženevske konvencije. Proširene nakon Drugog svetskog rata, konvencije utvrđuju osnovna prava civila i vojnog osoblja i uspostavljaju zaštitu za ranjene i bolesne. Ratifikovao ih je tadašnji Sovjetski Savez 1954. godine.